Videospeler inladen...

Herman De Croo gevierd voor 50-jarig parlementair mandaat

Het Vlaams parlement vierde woensdag de vijftigste verjaardag van Herman De Croo (Open VLD) als volksvertegenwoordiger. De liberaal is sinds 1968 onafgebroken volksvertegenwoordiger, eerst in de Kamer en sinds enkele jaren in het Vlaams parlement. Slechts zes politici deden hem dat voor, allen geboren in de 19de eeuw.

In 1968 kwam de toen 28-jarige Herman De Croo voor de eerste keer in de Kamer terecht. Sindsdien werd hij bij elke verkiezing opnieuw verkozen. Alles samen nam hij aan 40 verkiezingen deel.

De Croo staat ook bekend om zijn "De Croo-ismen". Hij benoemt zaken met een eigen zegswijze. Hier ziet u enkele voorbeelden: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"U bent de eerste aan wie in dit halfrond hulde wordt gebracht voor vijftig jaar onafgebroken parlementaire en ministeriële werkzaamheid", opende Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). "U bent wellicht ook de laatste. Een gemiddelde politieke loopbaan beslaat vandaag acht tot negen jaar."

In alle speeches kwam woensdag de tomeloze energie van de Open VLD'er aan bod. "Ik zie Bart Tommelein regelmatig in zijn richting kijken, om te zien of hij er niet ergens een stekker in kan steken", grapte Vlaams fractieleider Bart Somers. "Er kan geen eetfestijn doorgaan of Herman De Croo is er geweest. Elk weekend is een marathon in aanwezigheidspolitiek. Soms bezoek je tien, zelfs vijftien activiteiten op een zaterdag."

U behoorde nooit tot de grijze mussen. Integendeel, u was een witte merel, zelfs onder uw blauwe collega's

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president

Naast die schertsende tussenkomsten was er ook plaats voor gemeend lof. "Onder de mannen en vrouwen die in een halve eeuw gedurende korte, lange tot heel lange tijd het volk vertegenwoordigd hebben, behoorde u nooit tot de grijze mussen", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Integendeel, u was een witte merel, zelfs onder uw blauwe collega's."

Bourgeois plaatste echter ook een kanttekening bij de verhuis van De Croo van de Kamer naar het Vlaams parlement, in 2014. "We weten allemaal: dit is niet uw echte biotoop", aldus de minister-president. "De boom is jong en sterk. Maar de parlementaire boom was wellicht iets te oud om nog verplant te worden."

Meest gelezen