AFP or licensors

Italiaanse linkse partij overweegt in regering te stappen

De centrumlinkse Italiaanse regeringspartij PD (Partito Democratico) sluit niet langer uit om samen met de Vijfsterrenbeweging (M5S) te werken aan een nieuwe regering. Dat heeft de voorlopige secretaris-generaal Maurizio Martina gezegd.

Na een gesprek met Roberto Fico, voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden en partijlid van de Vijfsterrenbeweging, heeft Martina laten weten dat zijn partij bereid is tot een akkoord te komen als de M5S een stop zet achter de onderhandelingen met de extreemrechtse partij Lega Nord (LN).

Sergio Mattarella, de president van Italië, heeft maandag Fico de opdracht gegeven om mogelijkheden af te tasten over een coalitie tussen PD en M5S. De PD blijft tot op heden derde in de parlementsverkiezingen, met 18 procent van de stemmen. Fico ontvangt dinsdag de delegatie van de M5S om hun visie over een akkoord met de PD te bespreken.

Luigi Di Maio, politiek leider van M5S, en Matteo Salvini, partijleider van Lega Nord, zeggen bereid te zijn om samen te werken, maar beiden willen dat hun partij de overhand zal hebben. Di Maio eist dat LN haar alliantie met Silvio Berlusconi verbreekt, voor er verdere stappen genomen kunnen worden. De M5S beschouwt Silvio Berlusconi als hét symbool van alles wat er verkeerd was met de oude politieke klasse.

Meest gelezen