Archiefbeeld

Kansspelcommissie trekt ten strijde tegen "verdoken kansspelen" in videogames

De Kansspelcommissie trekt ten strijde tegen verschillende populaire videogames, waar een verdoken kansspel in verborgen zit. Dat schrijft De Standaard. Als de videogames - waaronder kleppers als FIFA 18 - niet aangepast worden, riskeren ze boetes tot 1,6 miljoen euro.

De Kansspelcommissie heeft vier populaire videogames op vraag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) grondig onder de loep genomen om te kijken of er geen verdoken - en verboden - kansspelen in verstopt zaten. De vier spelletjes zijn niet de minste: Star Wars Battlefront 2, Overwatch, Fifa 18 en Counter-Strike Global Offensive. 

Het probleem zit hem in de zogenoemde "lootboxes", een soort virtuele doos waar bepaalde voordelen inzitten die kunnen helpen in het spel. In die boxes kunnen bijvoorbeeld wapens, personages... zitten. Spelers kunnen die boxes kopen, maar ze weten niet op voorhand wat er in die lootboxes zit. 

Om van een kansspel te spreken, hanteert de Kansspelcommissie vier parameters: er moet een spelelement inzitten, er moet een bepaalde inzet zijn die leidt tot winst of verlies en er moet een toevalsfactor zijn. De conclusie is niet de minste: drie van de vier videogames zijn in strijd met de kansspelwetgeving - alleen Star Wars Battlefront deed de nodige aanpassingen. Het gaat dus om verdoken kansspelen en de spelers worden daar niet tegen beschermd, klinkt het. Bovendien zijn het vaak minderjarigen die de videogames spelen, wat extra problematisch is. 

Als de videogames niet aangepast worden, riskeren de exploitanten een fikse boete - tot 800.000 euro - en een gevangenisstraf tot vijf jaar. Als er ook minderjarigen betrokken zijn, kunnen die straffen zelfs verdubbeld worden.

Kansspelcommissie: "Spelers worden verleid en misleid"

Peter Naessens, de directeur van de Kansspelcommissie, is hard: "Betalende lootboxes zijn geen onschuldig onderdeel van videospellen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden verleid en misleid hierdoor en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast."

Eenzelfde geluid klinkt bij minister Geens: "We namen reeds tal van maatregelen om zowel minderjarigen als meerderjarigen te beschermen tegen de invloed van onder andere gokreclame. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat kinderen en volwassenen niet met kansspelen worden geconfronteerd wanneer ze plezier zoeken in een videospel." Hij wil in dialoog gaan met alle betrokken partijen.

Betalende lootboxes zijn geen onschuldig onderdeel van videospellen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden verleid en misleid hierdoor 

Peter Naessens - directeur Kansspelcommissie

Meest gelezen