Videospeler inladen...

Nederland kleurt oranje voor Koningsdag én voor vijf jaar Willem-Alexander 

Nederland kleurt helemaal oranje, want het is Koningsdag. Die wordt traditioneel gevierd op de verjaardag van koning Willem-Alexander. Hij wordt vandaag 51 jaar, en viert zijn eerste lustrum: vijf jaar op de troon. De koninklijke familie brengt de hele dag een bezoek aan Groningen. Op het programma staan een ontmoeting met het publiek langs een wandelroute door de stad en diverse dans- en muziekvoorstellingen. 

Op Koningsdag gaat Nederland helemaal uit de bol en kleurt het hele land oranje. Koning Willem-Alexander wordt vandaag 51 jaar, en hij zit vijf jaar op de troon. De koning en zijn gezin vieren Koningsdag dit jaar met een bezoek aan de stad Groningen. 

Samen met koningin Máxima en zijn drie dochters Amalia, Alexia en Ariane ontmoet de koning het publiek op een lange wandeling door de stad, van het Prinsenhof via onder andere de Martinikerk, de Grote Markt en het Broerplein tot de grande finale op de Vismarkt. 

Belga - Koningsdag in 2014

Het koninklijk gezelschap maakt onderweg kennis met de kinderburgemeester van Groningen. Er wordt ook tijd uitgetrokken voor de gedupeerden van de aardbevingen in de provincie Groningen, die veroorzaakt zijn door de gaswinning. Door de gasboringen zijn veel huizen erg beschadigd, zozeer dat de regering besloot om de gaswinning binnen afzienbare tijd volledig te beëindigen. 

Op zijn wandeling ontmoet het koninklijk paar ook Groningers die dit jaar een koninklijke onderscheiding ("een lintje") hebben gekregen. Ook krijgen de koninklijke gasten een inkijkje in het fameuze Groninger studentenleven. Daarnaast zijn er verschillende dans- en muziekvoorstellingen.

RU

Vijf jaar geleden, op 30 april 2013, legde Willem-Alexander de eed af als nieuwe vorst van het Koninkrijk der Nederlanden (daarmee wordt bedoeld: Nederland en de drie Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten). De plechtige inzegening vond plaats op (toen nog) Koninginnedag, eigenlijk de verjaardag van Willem-Alexanders grootmoeder koningin Juliana. 

Speciaal voor die heuglijke gebeurtenis was een Koningslied gecomponeerd, dat door verschillende artiesten werd uitgevoerd, waaronder ook rappers. Omdat de tekst volgens sommigen zo raar in mekaar zat werd het lied algauw belachelijk gemaakt, wat voor grote controverse zorgde.

Koningsdag of Koninginnedag is eigenlijk begonnen als Prinsessedag, voor de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina in 1885. Traditioneel gingen de feestelijkheden gepaard met volksspelen of koningsspelen, zoals het "koekhappen" (waarbij ook de leden van de koninklijke familie moesten happen naar plakjes peperkoek die aan een draad waren opgehangen). 

Belga - Koningsdag 2015 in Dordrecht.

Toen Willem-Alexander koning werd, heeft hij (net als zijn drie voorgangsters trouwens) andere accenten gelegd bij de vieringen. Een kampioenschap wc-potten werpen, waar hij als kroonprins aan moest meedoen, was er voor hem wellicht te veel aan. Ons magazine Terzake schetste in 2015 de evolutie van Koningsdag in Nederland. Dat was naar aanleiding van de viering in Dordrecht dat jaar, waar de eerste eigen accenten van de nieuwe koning ingang vonden (zie video hieronder) . 

Videospeler inladen...

De Nederlanders zijn behoorlijk tevreden over hun koning. Bij een peiling vorig jaar kreeg Willem-Alexander een rapportcijfer van 7,6. Dat was  precies evenveel als zijn moeder koningin Beatrix bij haar aftreden in 2013. Koning Willem-Alexander moest het wel afleggen tegen zijn echtgenote koningin Máxima. Die blijft erg populair: de Nederlanders gaven haar vorig jaar een 8.

Belga - Koningsdag 2017 in Tilburg.

Meest gelezen