Videospeler inladen...

Tientallen Lidl-supermarkten gesloten, conflict escaleert volgens vakbond

Tientallen Lidl-supermarkten, verspreid over het land, zijn vandaag dicht gebleven wegens een vakbondsactie. De bonden vinden het niet kunnen dat Lidl blijft investeren in nieuwe winkels en ook zijn assortiment blijft uitbreiden, terwijl de druk op het personeel alleen maar toeneemt.  Volgens de LBC-NVK drijft de directie het conflict op de spits.

Volgens vakbondsbronnen zou zowat de helft van de 300 winkels gesloten zijn; de directie houdt het op een 50-tal winkels.  Eerst werd er vooral actie gevoerd in de buurt van Luik, Limburg en de Kempen, maar intussen zijn ook supermarkten in Oost- en West-Vlaanderen dicht.

Volgens de vakbonden zitten de werknemers stilaan op hun tandvlees. Vanmiddag was er overleg tussen vakbonden en directie over de werkdruk, maar die onderhandelingen zijn ondertussen afgesprongen. Twee weken geleden had de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK al een nationale stakingsaanzegging ingediend.

"Afgedreigd"

Volgens Johan Lippens van LBC-NVK  zijn de acties vandaag spontaan losgebarsten. De vakbond heeft zijn leden zelf niet opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen. Lippens zegt ook dat  het conflict aan het escaleren is door de druk die de directie uitoefent.

"De directie probeert om winkels open te houden met managementpersoneel. Uit andere vestigingen krijgen we signalen dat het personeel afgedreigd wordt met ontslag of zware sancties indien ze het werk zouden neerleggen", zegt Lippens.  Volgens de directie lag er bij de onderhandelingen vandaag wel degelijk een voorstel op tafel om de werkdruk te verlichten.

Begonnen in Oostkamp

De onrust bij Lidl begon begin deze maand, in een vestiging in Oostkamp, bij Brugge. Daar werd een nagelnieuwe winkel gesloten om de hoge werkdruk aan te klagen. Na overleg met de directie ging de winkel dezelfde dag weer open.  Maar het ongenoegen bij het personeel was blijkbaar geen geïsoleerd geval, blijkt nu.

Hilde Mertens: "Het conflict zit heel vast"

Videospeler inladen...

Meest gelezen