Videospeler inladen...

"Staatsman" Macron snoeihard voor Trump in felle speech in Amerikaans Congres

De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens een toespraak in het Amerikaanse Congres felle kritiek geuit op het beleid van president Trump. Macron profileerde zich tijdens zijn felle speech als een staatsman door een aantal grote thema's aan te snijden, waarin hij duidelijk van mening verschilt van Trump: o.a. het klimaat, isolationisme en Iran. 

De speech van Macron in het Congres was de afsluiter van zijn driedaagse bezoek aan de Verenigde Staten. Macron werd in het Amerikaanse parlement ontvangen als een echte vedette. Het applaus nadat de Franse president het Capitool was binnengewandeld duurde drie minuten. Macron schudde handjes en legde verschillende keren zijn rechterhand op de linkerborst.

Tijdens het eerste deel van zijn toespraak benadrukte Macron de historische banden tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. "We hebben samen gevochten in WO I, we hebben tegen de nazi's gevochten, tegen Stalin, nu vechten we tegen de internationale terreur", zei de Franse president. 

"De 21e eeuw brengt ons nieuwe gevaren. Daarbij is angst de slechtst mogelijke raadgever", waarschuwde Macron. "Na zeventig jaar stabiliteit is de wereldorde immers bedreigd. We zien een steeds groeiende tendens naar isolationisme, naar nationalisme. Maar onze deur sluiten zal de evolutie van de wereld niet stuiten. Laat ons de problemen samen aanpakken."

Dit is een kritiek moment.  De Verenigde Naties en de NAVO worden in hun bestaan bedreigd.

Macron pleitte daarom voor een nieuw 'multilateralisme', waarbij de Verenigde Staten en Europa een historische rol moeten spelen in de verdediging en de promotie van universele waarden als mensenrechten, minderheden, vrijheid. De Franse president pleitte voor een nieuwe wereldorde, aangepast aan de noden van de 21e eeuw.

Eerst zalven, dan slaan

Na de vriendelijke woorden van Macron, en zijn oproep om de wereldproblemen samen met de Verenigde Staten aan te pakken, werd Macron bijzonder kritisch voor  het beleid van Donald Trump. Vooral wat het klimaat betreft, ging Macron lijnrecht in tegen eerdere uitspraken van de Amerikaanse president.

De VS zullen terugkomen op hun beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.  

Toen Macron letterlijk zei dat onze planeet over een kwart eeuw nog leefbaar moet zijn, kreeg hij andermaal een staande ovatie. "Net als in alle families zijn er onenigheden", aldus Macron. "Maar op de lange termijn staan we voor dezelfde uitdagingen.  We zijn allemaal burgers van dezelfde planeet." 

Zonder de naam van president Trump te noemen, haalde Macron uit naar degenen die het wetenschappelijk onderzoek over de opwarming van de aarde in twijfel trekken. En hij was bijzonder kritisch voor Donald Trumps beslissing om enkele steenkoolmijnen opnieuw te openen. 

"Er is geen planeet B", zei Macron. "Ik ben zeker dat de Verenigde Staten zullen terugkomen op hun beslissing om uit het milieuakkoord van Parijs te stappen.  "Make the planet great again", zei Macron sloganesk, waarmee hij verwees naar Donald Trumps verkiezingsslogan: "Make America great again."

Fake news

De term fake news is door Donald Trump gelanceerd. Macron speelde hier handig op in. "Fake news is een virus dat blijft groeien. Fake news is een ziekte die mensen angstig maakt, en dat is gevaarlijk. Want een democratie kan niet zonder waarheid. De corruptie van informatie kan ons systeem en onze waarden ondermijnen." De Franse president pleitte er ook voor om het internet vrij te maken van alle propaganda voor organisaties die het terrorisme steunen.

Je stapt toch niet uit een akkoord dat je zelf hebt ondertekend?

Nadat hij Trumps aanpak van het milieuprobleem had gefileerd, sneed Emmanuel Macron het hoofdstuk buitenlands beleid aan. Met eerst zeer vriendelijke woorden aan het adres van de Amerikanen en president Trump inzake Korea. Frankrijk steunt volledig het beleid van Trump dat tot de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland moet leiden.

Iran: keiharde kritiek

Maar over de problemen met Iran haalde de Franse president snoeihard uit naar Donald Trump. Trump vindt het akkoord dat het westen met Iran in 2015 afsloot, en dat moet verhinderen dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt waardeloos en een vodje papier. 

Macron kon niet duidelijker zijn in zijn afwijzing van Trumps standpunt : "Je kan toch niet zomaar af van een overeenkomst die je hebt ondertekend? In elk geval doen wij dat niet. Wij stappen er niet uit, want wij zijn ermee akkoord gegaan. En ook de handtekening die de Verenigde Staten bindt, staat onder de overeenkomst van 2015. Wel moeten we kijken hoe het akkoord kan worden aangevuld, hoe we het nog sterker kunnen maken, zodat we zeker zijn dat Iran nooit kernwapens zal hebben."

Dag op dag 58 jaar na De Gaulle

Om zijn toespraak nog wat extra "grandeur" mee te geven wees Macron er fijntjes op dat het vandaag, 25 april 2018, precies 58 jaar geleden is dat het Franse legendarische staatshoofd Charles De Gaulle eveneens het Amerikaans Congres toesprak.

De Gaulle was één van de eerste Franse presidenten die de weg van het multilateralisme opgingen, door met de Verenigde Staten te werken aan een nieuwe naoorlogse wereldorde. Het is duidelijk dat Macron zich met zijn toespraak vandaag probeerde te profileren als een wereldleider en als dé stem waarmee de Amerikanen het best rekening kunnen houden in hun betrekkingen met Europa.

Bekijk hier de volledige speech

Meest gelezen