Videospeler inladen...

Minister Reynders hoopvol dat België verkozen wordt in de VN-Veiligheidsraad

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is ooptimistisch over de inspanningen van ons land om de tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen. Verschillende landen zijn nog in de running om van 2019 tot 2020 als niet-permanent lid deel uit te maken van de Veiligheidsraad.  

Sinds zondag dingen ons koningspaar en de minister van Buitenlandse Zaken naar de zetel van niet-permanent lid in de Veiligheidsraad via verschillende ontmoetingen, speeches en evenementen. De Algemene Vergadering van de VN stemt hierover op 8 juni.

"Ik ben van nature optimistisch en ik denk dat we een uitstekende campagne hebben gevoerd", zei Reynders. Maandag verzekerde zijn Iraanse ambtgenoot Jaraf Zarif hem nog van zijn steun. Ook Albanië bevestigde om voor België te stemmen. "Het enige nadeel is dat de stemming geheim is", zei Reynders met een knipoog, ervan overtuigd dat het niet alleen bij beloftes blijft op het moment van de stemming.

Reynders zei aan zijn gesprekspartners dat België geen nationale agenda te verdedigen heeft in de Veiligheidsraad. Op een moment dat verschillende landen de bilaterale relaties lijken te privilegieren ten dienste van hun eigen belangen, en dat permanente leden niet aarzelen om hun vetorecht te gebruiken, benadrukt hij dat België een belangrijke bijdrage kan leveren als pleitbezorger van multilateralisme.

Meest gelezen