N-VA tegen hogere vakbondspremie

N-VA blokkeert binnen de regering Michel een verhoging van de vakbondspremie. Dat staat in de Tijd en is aan de redactie bevestigd. Met de vakbondspremie betaalt de werkgever gedeeltelijk het vakbondslidgeld terug. N-VA is tegen de verhoging van de vakbondspremie en wil die ook laten belasten. CD&V vindt dat de regering het akkoord moet uitvoeren.

Wie bij een vakbond aansluit, betaalt elke maand lidgeld, waardoor je bij een staking recht hebt op een stakersvergoeding. Veel bedrijven betalen een deel van het lidgeld terug door een syndicale premie toe te kennen, vaak in ruil voor sociale vrede.

Werkgevers en werknemers zijn overeen gekomen om die premie op te trekken tot maximaal 145 euro, dat komt neer op een stijging met ongeveer 10 euro. De regering moet zich nu buigen over dat voorstel maar N-VA ziet die verhoging niet zitten en wil eerst zeker zijn dat de premie belast wordt.

“Het huidige systeem is van het goede teveel”, zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. “Momenteel draait de belastingbetaler op voor die vakbondspremies. Wanneer we die premie nog gaan verhogen, moet die nog meer betalen. “

Van der Donckt pleit ervoor om het systeem af te schaffen. “Wil men lid worden van de vakbond, dan betaalt men lidgeld en krijgt men bijstand.” Maar als het systeem dan toch behouden blijft, wil N-VA werkgevers verplichten om een fiscale fiche op te maken voor de premie, waardoor die belastbaar wordt.

CD&V–minister van werk Kris Peeters is het niet eens met N-VA. “De verhoging van de vakbondspremie is overeengekomen bij overleg tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. De regering moet dat akkoord uitvoeren.” Hij wijst erop dat er ook een sociaal akkoord is over het belastingvrij maken van kleine geschenken zoals met nieuwjaar of een pensionering. Over het belasten van de vakbondspremie spreekt Peeters zich niet uit. “Dat maakt geen deel uit van het akkoord tussen werkgevers en werknemers”, klinkt het.
 

Meest gelezen