Emojipedia

Nu ook bij Android: pistool wordt waterpistool

Bij de volgende update van het besturingssysteem Android zal je geen emoji van een pistool meer terugvinden. In de plaats daarvan komt een waterpistool. Emojipedia, het online "woordenboek" van emoji's, toont alvast een preview van de nieuwe afbeelding. Google, het bedrijf achter Android, treedt daarmee in de voetsporen van concurrent Apple.

Bij de introductie van iOS 10 in 2016 verving Apple de emoji van een handpistool door een groen waterpistooltje. Een officiële reden was er niet, maar het werd gezien als een politiek statement, tegen de schietpartijen in de Verenigde Staten. Apple kantte zich ook tegen de toevoeging van een geweer-emoji.

Apple kreeg niet meteen navolging, alleen WhatsApp schakelde in 2016 nog over van een pistool naar een waterpistool. Pas dit jaar lijkt er het een en ander te bewegen. In februari maakte Samsung bekend dat er bij de release van de Galaxy S9 alleen nog een waterpistool te zien zou zijn. En nog maar een paar dagen geleden was het aan Twitter.

De kans is dus groot dat je op je telefoon al eens een waterpistooltje tegenkwam.

Microsoft en Facebook

En nu volgt dus Google. In de volgende versie van Android zal je in de plaats van een handpistool een oranje-geel waterpistool zien. Android P wordt vermoedelijk in de herfst van dit jaar algemeen uitgerold.

Google bleef bij het echte pistool omdat het de internationale standaarden wilde gebruiken, zodat er voor gebruikers niet te veel verwarring zou zijn tussen de verschillende afbeeldingen. Emojipedia vermoedt dat de technologiereus nu zwicht om net dezelfde reden: nu veel platformen al overgeschakeld zijn op een waterpistool, kunnen ze niet achterblijven.

Alleen Microsoft en Facebook hebben nu nog een wapen in hun emoji-lijst staan. Aan Emojipedia liet Facebook weten dat ze ook de overschakeling zouden maken, al is daar nu nog niets van te merken. Microsoft wilde geen commentaar kwijt.

De evolutie van de pistool-emoji

Emojipedia

Meest gelezen