Marco Okhuizen

OCMW Knokke test nieuw project om eenzame senioren in moeilijkheden op te sporen

In Knokke-Heist hebben ze een "alarmsysteem" bedacht waarmee de eigen inwoners meehelpen opdat het OCMW sneller in de gaten krijgt wanneer senioren vereenzamen of ziek worden.  

Een oud vrouwtje dat ondanks haar kranige leeftijd toch de moeite neemt om een keer of drie per week naar de supermarkt te gaan, maar sinds een tijdje alleen nog brood en eieren in haar mandje legt. Of daar al eens een verwarde indruk nalaat. Een bejaarde meneer die op gezette tijdstippen een koffie gaat slurpen op café, maar plots aan die vaste routine de brui geeft. Het zijn een paar voorbeelden die ze op het OCMW van Knokke-Heist aanhalen om hun nieuwe project "Zorgvriendelijke gemeente" te motiveren. Want het zou volgens volgens hen kunnen dat het vrouwtje met financiële problemen kampt of dat ze tekenen van dementie begint te vertonen. Misschien voelt de grijze tooghanger zich plots niet meer goed in z’n vel en is hij aan het vereenzamen. Alleen: in de meeste gevallen zullen ze dat zelf niet bij hulpverleners komen vertellen en wanneer die er toch achter zouden komen, dan is het niet zelden al te laat.

Precies daarom hebben ze in Knokke-Heist iets bedacht om eenzaamheid en de nood aan zorg bij ouderlingen veel sneller te detecteren. Ze doen beroep op het sociale netwerk in de gemeente als "alarmsysteem". In twee wijken waar veel bejaarden wonen, willen ze het nu gaan proberen om "voelsprieten" in te schakelen. Dat kan eender wie zijn die regelmatig contact heeft met oudere bewoners: van de postbode tot inwoners die op straat al eens een babbeltje slaan. Op vraag van enkele brugpersonen – binnenkort aangesteld door het OCMW – zullen zij beloven hun bevindingen te delen als ze merken dat er mogelijk wat schort bij oudere medemensen.

Bij het OCMW benadrukken ze wel dat het altijd de door hen aangeduide brugpersoon zal zijn die de situatie zal inschatten. Mocht het nodig zijn om actie te ondernemen, zal hij of zij ook met het OCMW bekijken wie dat dan het best kan doen.

Dat het project nodig is, daar twijfelen ze niet aan op het gemeentebestuur. Uit een eerder onderzoek bij 60-plussers bleek dat tot vijftien procent onder hen zich matig tot zwaar vereenzaamd voelt. Het OCMW hoopt het project nog dit jaar uit te rollen.

Meest gelezen