Olivier Ortelpa - Flickr / CC by

Projectontwikkelaars: "Politici en beleidsmakers moeten met ons samenwerken"

Na recente vastgoedschandalen durven politici zich nauwelijks nog vertonen met vastgoedmensen. Die indruk hebben projectontwikkelaars. In een open brief roepen ze op tot open en transparante communiciatie met de politiek.

Landinvest, Ghelamco, Optima: het zijn vastgoedschandalen die uitgebreid in het nieuws waren en waar politici in het vizier kwamen of in de brokken hebben gedeeld. Sinds die schandalen hoeden politici zich voor al te nauwe contacten met vastgoedprofessionals. Ze willen vooral niet verdacht of beschuldigd worden van schimmige deals of achterkamerpolitiek. Dat is toch de indruk die de projectontwikkelaars zelf krijgen. 

In een open brief roept UPSI-BVS, de beroepsvereniging van de vastgoedsector, op tot een transparante samenwerking en dialoog met de  beleidsmakers. "De dialoog met de politiek is broodnodig", zegt Olivier Carrette van UPSI-BVS. "Met de betonstop die eraan komt en de terugkeer naar de stedelijke centra, komen er heel wat complexe projecten op ons af. Dus we moeten absoluut met het beleid aan tafel kunnen zitten. Maar natuurlijk moet dat gebeuren in de grootst mogelijke openheid."

De vastgoedontwikkelaars bekennen deels schuld. "Er zijn zaken gebeurd die de grenzen van het toelaatbare aftasten. Ze zijn gelukkig de uitzondering, niet de regel, maar de perceptie is anders." 

De projectontwikkelaars hebben het in hun brief ook nog over de openbare infrastructuur in ons land die zijn beste tijd heeft gehad. Volgens de sector is er dringend nood aan een ruimtelijke hertekening. "Die kan er maar komen als er wordt samengewerkt tussen vastgoedprofessionals en beleidsmakers".

Meest gelezen