Sara Danius kondigt Bob Dylan aan als winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2016.

Radio Sweden: "Mogelijk geen Nobelprijs voor Literatuur in 2018"

De kans bestaat dat dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur de deur uitgaat. Dat meldt Radio Sweden op basis van bronnen binnen de Zweedse Academie. Die reikt de prijs uit en is in een schandaalsfeer verzeild geraakt.

Al 110 keer heeft de Zweedse Academie een winnaar voor de Nobelprijs voor Literatuur aangeduid, maar volgens Radio Sweden zal de prestigieuze instelling dat dit jaar mogelijk niet doen. De cultuurredactie van de internationale en onafhankelijke radiozender heeft dat vernomen van interne bronnen.

Volgens die bronnen is de beslissing mogelijk nodig om het vertrouwen in de Zweedse Academie te herstellen. De jongste tijd ligt die onder vuur nadat een schandaal over seksueel misbruik aan het licht is gekomen. De man van 1 van de 18 leden zou zich jarenlang aan verschillende vrouwen hebben vergrepen.

Ontslag

De commotie houdt de Zweedse literaire wereld al verschillende weken in de ban en leidt ook tot grote onenigheid onder de leden van de Zweedse Academie. 5 leden hebben intussen ontslag genomen, onder wie het hoofd Sara Danius.

Technisch gezien blijven zij evenwel lid van de Zweedse Academie omdat ze dat voor het leven zijn. De Zweedse koning Carl XVI Gustaf heeft aangekondigd dat hij de regels wil veranderen zodat leden definitief kunnen vertrekken als ze dat willen.

Oplossing

Hoofd ad interim Anders Olsson van de Zweedse Academie wil weinig kwijt over de hele zaak. "Ik zal later jullie vragen beantwoorden", zegt hij aan Radio Sweden. "We werken aan een oplossing."

Als een winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar uitblijft, is dat geen primeur. Ook in 1914, 1918, 1935 en van 1940 tot 1943 reikte de Zweedse Academie de prijs niet uit.

Meest gelezen