Videospeler inladen...

Iran zegt dat VS en Frankrijk niet aan nucleair akkoord kunnen raken

De Iraanse president Hassan Rouhani wil niet onderhandelen over een nieuw nucleair akkoord. Hij vraagt zich af met welk recht de Verenigde Staten en Frankrijk daarover spreken. Ook de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini zegt dat het akkoord met Iran behouden moet blijven. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft sinds zijn aantreden al regelmatig verklaard dat hij zich niet kan vinden in het nucleair akkoord dat met Iran werd afgesloten door zijn voorganger Barack Obama. Zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron maakte gisteren tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis eveneens duidelijk dat hij op termijn tot aan een nieuw akkoord wil komen.

In tegenstelling tot Trump wil Macron de huidige deal niet verscheuren, maar wel "iets nieuws bouwen dat al onze bezorgdheden behandelt", zo klonk het.

De Iraanse president is niet te spreken over die nieuwe verklaringen. "Ze zeggen gezamenlijk: "we willen beslissen over een akkoord dat met zeven landen gesloten werd". Om wat te doen? Met welk recht?", zo reageerde Rouhani tijdens een toespraak in Tabriz, in het noorden van Iran.

De VS hadden in 2015 samen met China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland een nucleair akkoord gesloten met Iran. De Europese Unie speelde een belangrijke bemiddelingsrol. In ruil voor een opheffing van de economische sancties tegen het land ging het Iraanse regime ermee akkoord zijn nucleaire programma in te perken. Trump dreigde er de voorbije maanden al herhaaldelijk mee het akkoord op te zeggen. Tegen 12 mei zou hij daarover een beslissing nemen.

"Het akkoord werkt en moet behouden blijven"

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, blijft de huidige deal met Iran verdedigen. "Het akkoord werkt en moet behouden blijven", zegt ze.  "Wij denken dat de integrale uitvoering van het akkoord essentieel is voor de Europese veiligheid en die van de regio. De Europeanen houden zich aan dit standpunt. Voor de toekomst zien we nog wel, maar vandaag bestaat er maar één akkoord en dat moet behouden blijven."

Ook in Rusland en China bestond er tot dusver weinig appetijt om aan het akkoord van 2015 te raken.

Meest gelezen