AFP or licensors

Rel over antisemitisme doodsteek voor Duitse muziekprijs Echo

In Duitsland is de muziekprijs Echo verleden tijd. De aanhoudende controverse rond twee rappers die een Echo kregen, deed de organisatie beslissen om de prijs af te voeren. Rappers Kollegah en Farid Bang kregen een award, terwijl in hun teksten controversiële zinnen over de Holocaust zitten. Uit verontwaardiging stuurden de voorbije weken verschillende muzikanten hun Echo terug.

De Duitse muziekindustrie BVMI besliste vanmiddag om de muziekprijs Echo niet meer uit te reiken. De BVMI was in een buitengewone vergadering in Berlijn bijeen gekomen om een antwoord te vinden op de aanhoudende controverse rond de prijs. 

Alles begon op 12 april, toen het Duitse rapduo Kollegah en Farid Bang een Echo kregen in de categorie Hip Hop/Urban. Dat de twee in hun liedjes zinnen bezigen als “Mijn lichaam zit strakker dan dat van een Auschwitzgevangene” en “Doe maar weer een Holocaust, kom op met die molotov” was voor de Echo-organisatie blijkbaar geen probleem, maar voor veel anderen in Duitsland was de bekroning veel bruggen te ver. Een antisemitisch schandaal was geboren. Zanger Peter Maffay noemde het “beschamend” en “macaber”, zeker omdat de rappers hun Echo kregen op 12 april, de dag waarop de Holocaust herdacht wordt. Zowel Duitse als internationale artiesten beslisten om hun Echo terug te sturen. Deze week nog deden Daniel Barenboim en Renaud Capuchon dat nog.   

De BVMI argumenteerde eerst nog dat verkoopcijfers het belangrijkste argument zijn om een Echo te krijgen, maar daarmee kreeg het de controverse niet ingedamd. Daarom besliste de organisatie om de Echo’s af te voeren. “Het merk Echo is zo zwaar beschadigd, zodat een compleet nieuwe start noodzakelijk is” zo luidt het in een persbericht. 

"Merknaam Echo te zwaar beschadigd"

Gezien de Duitse verantwoordelijkheid voor de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog, ligt antisemitisme nog altijd uiterst gevoelig in Duitsland. Zeker op dit moment. Vorige week nog zijn in Berlijn twee jongens afgetuigd met een riem omdat ze een keppeltje droegen. De vermoedelijke dader is een Syrische asielzoeker. De Centrale Joodse Raad gaf daarop joden het advies om geen keppeltje te dragen als ze op straat lopen. Als tegenreactie kwam de oproep om vandaag een keppeltje te dragen als teken van solidariteit.

Meest gelezen