"The Belgians": Russisch spionagekoppel dat infiltreerde in ons land krijgt 5 jaar cel

De correctionele rechtbank in Brussel heeft een Russisch spionagekoppel veroordeeld tot 5 jaar cel. Een Belgische diplomaat die zich liet omkopen kreeg 1 jaar met uitstel. Ook 4 geheim agenten van de Russische inlichtingendienst werden veroordeeld. Het Russisch koppel raakte met valse identiteiten, dankzij een omgekochte diplomaat, in België geïnfiltreerd. De twee werkten in opdracht van de Russische geheime diensten, tot de Staatsveiligheid erop uit kwam. 

Het hele dossier leest als fictie, maar is bittere ernst. Het koppel behoorde tot de topcategorie van spionnen. Ze gingen als een erg geloofwaardig echtpaar door het leven, vergelijkbaar met het Russische paar in de Amerikaanse fictieserie "The Americans".

Ze waren getrouwd en hadden twee Belgische kinderen. En ze waren ook enorm goed gedocumenteerd, waardoor het amper te achterhalen is wie ze precies waren en wat ze precies deden. 

Toch ontmaskerd

Hun valse identiteiten werden al aangemaakt in Zuid-Amerika in de jaren '60 en '70. In het geboorteregister van het Latijns-Amerikaanse Uruguay wordt door een lokale ambtenaar de naam van de man ingeschreven. De ambtenaar wordt daarvoor omgekocht door de Russen. Hetzelfde gebeurt met een vrouwelijke identiteit. Volgens haar identiteitspapieren is ze geboren in Ecuador. 

Daarnaast worden ook frauduleuze documenten verzameld voor de zogenaamde ouders van het koppel. Zo stelen de inlichtingendiensten voor de zogenaamde moeder van de mannelijke spion de identiteit van een Brits meisje dat overleden is. Zijn vader is zogenaamd Belg. Ook de zogenaamde vader van de vrouw is Belg, haar zogenaamde moeder is afkomstig uit Ecuador. 

In de jaren '90 worden de valse aktes samengevoegd om zo Belgische identiteitsdocumenten aan te vragen voor het koppel.  Zo worden onder meer op het Belgische consulaat in Marokko paspoorten aangevraagd voor de twee. Om deze valse identiteiten in te voeren in het Belgische bevolkingsregister, wordt een Belgische consul omgekocht.

In 2012 komt de Staatsveiligheid te weten dat een Russisch spionnenkoppel op een onwettige manier de Belgische nationaliteit heeft verkregen. Het parket start daarop een vooronderzoek naar valsheid in geschrifte, gebruik van valse paspoorten en omkoping.

Uitzonderlijk spionageproces

Vandaag stond het Russische koppel terecht, samen met de Belgische consul uit Marokko en de Russen die de consul destijds hebben omgekocht. Het koppel werd veroordeeld tot 5 jaar cel. Waar het koppel zich bevindt is echter niet zeker. Vermoedelijk zijn ze naar Rusland gevlucht samen met hun kinderen.

De omgekochte diplomaat kreeg een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel. De vier geheime agenten werden veroordeeld voor de omkoping van die diplomaat. Twee van hen kregen 5 jaar cel, twee anderen kregen een gevangenisstraf van 30 maanden.

Het is best uitzonderlijk dat er in ons land een echt spionageproces voorkomt. Meestal worden dergelijke zaken weggehouden van het publiek en diplomatiek opgelost. 

Meest gelezen