Scholen kunnen voortaan sneller ingelicht worden bij onderzoek naar zedenfeiten

Parketten zullen de scholen sneller kunnen inlichten wanneer er bijvoorbeeld een onderzoek naar zedenfeiten loopt naar een leerkracht of directeur. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan onze redactie. "We mogen niet in de val trappen dat we heksenjachten organiseren maar we moeten de scholen voldoende informeren bij ernstige zedenfeiten", benadrukt minister van Justitie Koen Geens.

Justitie en onderwijs hebben betere afspraken gemaakt wanneer een school verwittigd kan worden als er een onderzoek naar zedenfeiten loopt. Vroeger gebeurde dat enkel bij een vervolging of een definitieve veroordeling. Nu kan het parket ook beslissen om de school vroeger in te lichten. Kan, want het parket moet wel oordelen over de ernst van de feiten en of het onderzoek niet in gevaar komt als de school al op de hoogte gebracht wordt. Vijf magistraten werden officieel aangesteld als contactpunt voor de scholen.

Wanneer een school ingelicht wordt, betekent dat niet automatisch dat de school de betrokken leraar of directeur moet schorsen. "We mogen niet in de val trappen dat we heksenjachten organiseren maar we moeten de scholen voldoende informeren bij ernstige zedenfeiten. Alleen door goede afspraken en communicatie kunnen we zo goed mogelijk de omgeving gerust stellen", benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat beaamt ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Onderwijskoepels: dit komt de veiligheid op school ten goede

De onderwijskoepels zijn tevreden. "Het zal de veiligheid op school ten goede komen."

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, was vragende partij en reageert dan ook tevreden. "Tot nu toe had het parket niet de gewoonte of een procedure om de school in te lichten voor de rechtsgang achter de rug was", aldus Boeve, die stelt dat dit leerlingen potentieel in gevaar bracht. Nu kan een school kiezen om over te gaan tot een preventieve schorsing.

Ook het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap spreekt van "een stap voorwaarts". "Het is belangrijk dat dat scholen preventief maatregelen kunnen nemen bij ernstige beschuldigingen, zonder daarmee uitspraak te doen over schuld of onschuld. De veiligheid van leerlingen en een veilig klimaat op school zijn het belangrijkste", stelt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

Meest gelezen