Primeur in België: Stad Antwerpen opent Zorghostel voor dakloze verslaafden

In de Dambruggestraat in Antwerpen-Noord is een half jaar geleden het Zorghostel opengegaan. Dat is een gebouw waar zo'n 20 zwaar verslaafde daklozen onderdak krijgen en geholpen worden om van hun verslaving af te geraken. Het gaat om een primeur voor België.

Daklozen konden al overnachten in De Biekorf, ook in de Dambruggestraat, daar krijgen ze een bad, ze kunnen zich wassen en krijgen er eten. Maar het Zorghostel, achter De Biekorf, gaat veel verder, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

"Bij mensen die zwaar verslaafd zijn, psychosociale problemen hebben en vaak in aanraking komen met politie omwille van overlevingscriminaliteit, gaan op zoek naar het volgende shot om de dag door te komen. En daarom hebben we een vorm van permanente huisvesting gecreëerd. Alleen zo kunnen we werken aan hun problemen."

De voorwaarde is wel dat de bewoners meestappen in een begeleidingsproject, waarbij hulpverleners en politie- en justitiediensten met mekaar mogen praten om de persoon in kwestie te helpen. 

Geen gebruikersruimte

In hun studio in het Zorghostel mogen de verslaafden doen wat ze willen, óók drugs gebruiken. De stad weet dat, en laat dat oogluikend toe. Ondanks het strenge beleid dat de stad voert tegen drugs. 

Daar is een eenvoudige uitleg voor, zegt Duchateau: "Iedereen die ervaring heeft met het veld, die weet: ook al geef iemand een gouden paleis, als hij van dag nul op dag één volledig moet stoppen met drugs, ga je niemand helpen. Dan haal je ook geen voordeel uit als maatschappij. Maar laat mij wel duidelijk zijn: het einddoel is nog altijd dat mensen van de drugs af moeten geraken." 

Meest gelezen