Sticker toont dat blindengeleidehonden welkom zijn in Kortrijkse winkels en horecazaken

In Kortrijk heeft een groepje vrijwilligers van de vzw "Vrienden der Blinden Koksijde" zo veel mogelijk winkels en horecazaken bezocht. Ze wilden de handelaars overtuigen een sticker uit te hangen die aantoont dat blindengeleidehonden welkom zijn.

Strikt genomen zijn die stickers niet nodig, want handelaars zijn wettelijk verplicht om assistentiehonden binnen te laten. "Toch is het een mooie manier om hun solidariteit te laten zien", zegt Roeland Dewaele van de 'Vrienden der Blinden'. "Bovendien is het een mooie gelegenheid om de problematiek met hen te bespreken. Veel handelaars kennen de regels niet of weten bijvoorbeeld niet dat ook wie assistentiehonden traint, toegang moet hebben tot hun zaak."

Slecht zicht, maar grote mond

Hilaire Velghe is zelf slechtziend, maar komt zo goed als overal met de hulp van zijn hond Zita. "Zelf heb ik nog nooit echt problemen gehad, maar ik ben dan ook niet op mijn mond gevallen. In sommige zaken moet je al eens wat overtuigingskracht gebruiken. Maar het is ook in het belang van de handelaars zelf om ons toe te laten, we hebben als klant nu eenmaal evenveel potentieel als mensen die wel goed zien."

Contrasterende kleuren

Het blijft natuurlijk wel wat vreemd: stickers die blinden moeten aangeven dat ze welkom zijn met hun hond. Als blinde kan je die sticker namelijk niet zien. "Maar je mag niet vergeten dat een groot deel van de mensen met een begeleidingshond enkel maar slechtziend is", verklaart Dewaele, "en dus wel nog één en ander kan waarnemen.

Vandaar dat we de stickers hebben laten opmaken in sterk contrasterende kleuren: fel geel en blauw, zodat ze ook zichtbaar zijn voor wie minder goed ziet. Bovendien zijn er nog andere soorten assistentiehonden dan blindengeleidehonden, voor mensen die minder mobiel zijn bijvoorbeeld, of epilepsie. En die kunnen wel goed zien. Zoals ik al zei: 't is ook een goede middel om met  handelaars een gesprek aan te knopen over de kwestie."

Meest gelezen