Videospeler inladen...

Na "kleine raketman" noemt Trump Kim Jong-un nu "zeer eerbaar" en dat doet wenkbrauwen fronsen

De Amerikaanse president Donald Trump slaat een opvallend andere toon aan over de Noord-Koreaanse leider. Op een persconferentie noemde hij Kim Jong-un "zeer open" en "zeer eerbaar", en dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Tot voor kort omschreef hij hem immers als "Kleine Raketman". 

Een opvallende uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump, tijdens de persconferentie met de Franse president Macron. Toen het ging over de mogelijk nakende top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, omschreef hij hem in volgende positieve termen: "Hij is echt heel open en ik denk dat hij heel eerbaar is in alles wat we zien."

De president waarschuwde ervoor dat Noord-Korea zich ook niet aan vroegere beloftes heeft gehouden, maar had veel lof voor de harde maatregelen die zijn regering heeft genomen (economische sancties en internationale druk), waardoor Pyongyang gedwongen werd om aan de onderhandelingstafel te komen.

Geen simpel akkoord

Maar hij herhaalde ook dat hij er niet voor zal terugschrikken om van die tafel weg te lopen indien de onderhandelingen niet opschieten of "indien Noord-Korea niet te goeder trouw handelt". Daarmee doelt Trump op de kernontwapening die hij verwacht van de Noord-Koreanen. "We zien wel hoe het loopt. Misschien wordt het schitterend. Misschien ook niet."

De opmerkingen van Trump volgen enkele dagen na de belofte van Noord-Korea om te stoppen met kernwapenproeven en rakettesten. Donald Trump omschreef die stap als een "grote vooruitgang".  Maar Noord-Korea heeft nooit laten weten dat het zijn kernwapens ook zou opgeven, zoals Trump afgelopen weekend suggereerde in een tweet.

Toen aan de president gevraagd werd wat hij bedoelde met "denuclearisatie", antwoordde hij: "Dat wil zeggen de kernwapens wegdoen. Zeer eenvoudig." Hij voegde eraan toe: "Het zou gemakkelijk voor mij zijn om een simpel akkoord af te sluiten en de overwinning uit te roepen. Maar dat ben ik niet van plan."

Van "Kleine Raketman" tot "eerbaar"

De lovende woorden waarmee Trump zich over Kim uitlaat staan in sterk contrast met de koosnaampjes "Little Rocket Man" of "Madman" waarmee hij de Noord-Koreaanse leider afgelopen herfst nog omschreef.  Maar op de vraag waarom hij Kim nu "zeer eerbaar" noemt, weigerde de president tijdens de persconferentie een antwoord te geven.

Vermoedelijk doet Trump dat om op een goed blaadje te staan bij de Noord-Koreaanse leider, met het oog op de geplande gesprekken. Ook over andere autoritaire leiders heeft Trump zich in het verleden al positief uitgelaten, denk maar aan de Russische president Poetin.

Toch krijgt Trump in eigen land heel wat kritiek op zijn uitspraak. "Hoe kan de Amerikaanse president een dictator eerbaar noemen, die ervan beschuldigd wordt om zijn landgenoten uit te hongeren, zijn politieke tegenstanders executeert en zijn eigen familieleden laat vermoorden met zenuwgas?", vragen verschillende commentatoren zich af.

Analisten zijn het erover eens dat Noord-Korea sinds decennia geleid wordt door een van de meest repressieve regimes ter wereld. Vorig jaar nog stierf de Amerikaanse student Warmbier kort na zijn vrijlating uit het land, vermoedelijk na zware mishandeling. Momenteel zitten nog drie Amerikanen vast in Noord-Korea. 

Meest gelezen