Videospeler inladen...

Generaal even in verlegenheid gebracht in Kamercommissie, maar leger zegt dat het de regering is die beslist

Aan het begin van de tweede dag van de hoorzitting over de vervanging van de F-16 in de Kamercommissie Defensie kreeg generaal Van de Voorde de vraag of hij ooit een voorkeur voor een welbepaald toestel heeft uitgesproken. Na zijn antwoord ging hij toch wel wat met de billen bloot. De aanwezige generaals beten flink van zich af. De legerleiding zegt dat het de regering is die beslist, veel commissieleden blijven zitten met vragen over de afwikkeling van het hele vervangingsdossier.

"Hebt u ooit een voorkeur uitgesproken, ja of nee?", vroeg Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) aan generaal Claude Van de Voorde, oud-kabinetchef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Ik heb nooit een voorkeur gehad", luidde het antwoord, waarop Van der Maelen prompt citeerde uit een mail van Van de Voorde uit 2013 waaruit moet blijken dat hij wel degelijk een voorkeur had voor de F-35. "Dat was mijn mening op dat moment met de elementen die ik toen had", moest de generaal toegeven.

Ook binnen de meerderheid heerst nog altijd enige argwaan. Veli Yüksel (CD&V) kwam terug op de beslissing van de legerleiding om een aantal belangrijke rapporten over de F-16 niet aan de minister van Defensie door te spelen. "Is de regering misleid, mijnheer Van de Voorde? Heeft de regering een beslissing genomen op basis van een onvolledig dossier?", wierp hij generaal Van de Voorde voor de voeten.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De aanwezige generaals kregen een spervuur van vragen van de commissieleden, maar weerlegden er heel wat. Zo zei generaal Frerderik Vansina, bevelhebber van de Luchtcomponent dat België een van de weinige landen is die hun F-16's zullen gebruiken tot de limiet van 8.000 vlieguren. Hij wees erop dat Noorwegen, Denemarken en Nederland al hebben beslist om hun F-16's te vervangen. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Vansina zei klaar en duidelijk dat hij altijd heeft gezegd dat de luchtmacht het zal doen met het vliegtuig dat ze krijgt. "De Belgische regering beslist. Wij zullen van dit vliegtuig het beste maken." Hij zegt te wachten op wat het leger ter beschikking zal krijgen en "zal het ermee doen". "Elk vliegtuig heeft zijn voor- en nadelen", aldus Vansina.

Videospeler inladen...

Generaal Van de Voorde beklemtoonde dat hij als kabinetchef van de minister van Defensie altijd buiten alle besluitvorming in verband met de F-16 is gehouden, omdat hij een verleden bij de luchtmacht had. "Ik was niet de klassieke kabinetchef die filter was." Het viel trouwens op dat de meeste generaals zich uitsloofden om de commissieleden te wijzen op de bevoegdheden waarvoor ze zelf niet verantwoordelijk zijn geweest. 

Dat laatste ergert ook Wouter De Vriendt (Groen): "Ik vind dat er zich een patroon aan het aftekenen is over de informatiedoorstroming bij defensie. Die valt samen te vatten rond twee puntjes. Eén: degenen die op de hoogte worden gebracht maar niet in de onmiddellijke hiërarchie zitten, doen niets. Zij die wel in de hiërarchie zitten, doen de informatie van Lockheed Martin af als niet relevant zonder 'checks and balances'. Ik vind dat problematisch."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Tim Vandenput (Open VLD) ergert er zich aan dat het in de commissie al te vaak over de F-35 gaat. "Ik heb altijd de indruk dat we niet in een F-16-vervangingscommissie zitten, maar ook in een F-35-commissie. Voor mij is die F-35 in deze commissie helemaal niet aan de orde. Het gaat hier over de informatie die wij in het kader van de F-16 van Lockheed Martin hebben gekregen." 

Videospeler inladen...

Veel commissieleden bleven enigszins op hun honger zitten. Julie Fernandez Fernandez (PS) blijft naar eigen zeggen achter met de vraag of alle opties voor de vervanging van de F-16 wel voldoende zijn bestudeerd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen