Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Vlaming schenkt meer dan ooit aan De kringwinkel

De Vlaming is een gulle gever. In 2017 zamelden de 135 Kringwinkels in Vlaanderen samen zo'n 74.100 ton goederen in. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX bij meer dan 1.180 Vlamingen. Zonder gevers, geen hergebruik, en geen jobkansen voor de 5.400 medewerkers. Dit hebben De Kringwinkels goed begrepen en daarom zetten ze op zaterdag 5 mei alle gevers in de bloemetjes. Wie die dag spullen doneert mag zich verwachten aan een leuke verrassing. 

Vlamingen beseffen almaar vaker dat spullen die ze zelf niet (meer) gebruiken en die in goede staat zijn elders nog een tweede leven kunnen krijgen. 53 Procent van de Vlamingen brengt zijn ongebruikte spullen naar De Kringwinkel. 

In 2017 zamelden de 135 Kringwinkels in totaal zo’n 74.100 ton spullen in. Dat is 316 ton meer dan in 2016. Het overgrote deel van de ingezamelde spullen bestaat uit kleding, gevolgd door boeken en strips en speelgoed. Naast De Kringwinkel vinden tweedehandsspullen ook vaak een nieuwe thuis bij kennissen, vrienden of familie. Bijna de helft van de Vlamingen brengt zijn spullen dan weer naar het recyclagepark.

De Kringwinkel stelt vandaag de dag namelijk 5.400 medewerkers te werk die ergens anders moeilijk aan een job geraken. Ze krijgen een opleiding van De Kringwinkel en kunnen er werkervaring opdoen, waarna ze later kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Zelf ook geven?

- De snelste manier: breng je herbruikbare spullen zelf naar een Kringwinkel in Vlaanderen.
- De Kringwinkel haalt ook gratis spullen op bij je thuis.
- Drop je herbruikbare kledij in een van de vele textielcontainers van De Kringwinkel.
- Op de meeste recyclageparken staat een hergebruikcontainer voor dingen die nog herbruikbaar zijn.

Wat vuil, beschadigd of onveilig is, breng je beter naar het recyclagepark. Elektro of fietsen mag je altijd binnenbrengen. Ook als ze stuk zijn.

Dag van de Gever

Om de talrijke gulle gevers te bedanken, organiseert De Kringwinkel op zaterdag 5 mei voor de tweede keer de "Dag van de Gever". Wie op deze dag spullen naar De Kringwinkel brengt, krijgt een leuk extraatje.

Meest gelezen