Videospeler inladen...

Waarom antisemitisme weer ophef veroorzaakt in Duitsland

In Duitsland raadt de Centrale Joodse Raad joden aan om geen keppeltje meer te dragen in de grote steden. Vorige week werd een Israëlische student in Berlijn geslagen door een Syrische vluchteling. Volgens de Joodse Raad is er een keerpunt bereikt. Onze Duitsland-expert legt uit hoe het zover is kunnen komen. 

Wat is er precies gebeurd?

Videospeler inladen...

De laatste tijd zijn er in Duitsland af en toe incidenten, waarbij gefocust wordt op joden of op het land Israël, of waarbij die twee gemengd worden. Zo waren er vorig jaar nog betogingen in Berlijn waarbij Israëlische vlaggen verbrand werden.

Het meest in het oog sprong het incident van vorige week in de Berlijse wijk Prenzlauer Berg. Daar werd een jongeman aangevallen met een riem omdat hij een keppeltje droeg en er dus joods uitzag. Voor Duitsland is dat nieuw en het ligt er ook erg gevoelig.

Waarom ligt dat in Duitsland zo gevoelig?

Videospeler inladen...

Door de Holocaust, de vervolging en uitroeiing van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, door het naziregime. Hierdoor heerst in Duitsland een eeuwig schuldbesef tegenover de joodse gemeenschap.

Dat nu opnieuw mensen aangevallen worden omdat ze joods zijn, doet terugdenken aan die historisch vreselijke tijden. En dat wil Duitsland koste wat het kost vermijden, ook al is er bijvoorbeeld in Frankrijk meer haat jegens joden. Er zijn ook veel joden opnieuw in Duitsland gaan wonen, ondanks de Duitse geschiedenis. Duitsland wil dat nu niet opnieuw de andere richting zien uitgaan.

Waarom is er een toename en hoe reageert Duitsland daarop?

Videospeler inladen...

De toename van antisemitisme is een fenomeen dat de afgelopen jaren opduikt. Exacte cijfers zijn niet altijd even vlot beschikbaar, maar de politie van Berlijn had het bijvoorbeeld over een duidelijke toename en de gemeenschap voelt het ook zo aan.

De recente incidenten tonen een verband met mensen van Arabische origine of, zoals vorige week in Berlijn, met een Syrische vluchteling. Kanselier Angela Merkel sprak van "een nieuwe vorm van antisemitisme door Arabische migranten".

Politiek is iedereen het er over eens dat hier streng tegen opgetreden moet worden. De Holocaust, de Duitse geschiedenis moet bijvoorbeeld een duidelijke plaats krijgen in de inburgeringscursussen. Nieuwe Duitsers moeten de gevoeligheden kennen, anders moeten ze eruit.

En hoe moet het nu verder?

Videospeler inladen...

Naast de politieke reacties is er ook bij Duitsers zelf verontwaardiging. Een paar weken geleden kreeg een rapper die oproept tot "een nieuwe Holocaust" nog een muziekprijs, maar daar was zo veel commotie rond dat vele andere muzikanten die de prijs ooit kregen hem nu terugsturen. Sterker nog, de prijs wordt helemaal afgeschaft.

Later vandaag is er in Berlijn ook een solidariteitsactie, waarbij mensen keppeltjes gaan dragen om de Joodse gemeenschap te steunen.

Meest gelezen