De Servische president Vucic (rechts) haalt al langer de banden aan met Europese leiders.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Servië is bereid om Kosovo te erkennen als het iets concreets terug krijgt"

De Servische president Alexander Vucic zegt dat hij de voormalige provincie Kosovo wil erkennen als onafhankelijke staat, maar hij wil dan ook een beloning voor zijn land. Vucic schippert tussen het Westen en Rusland en wil zijn imago als voormalig ultranationalist afwerpen.

In een interview met de Britse krant The Guardian steekt de Servische president Vucic zijn nek erg ver uit. Een erkenning van Kosovo als staat is in Servië nog altijd vloeken in de kerk, maar Vucic wil dan ook "iets concreets en stevigs" terug voor zijn land. Wat dat dan zou moeten zijn, is niet duidelijk, maar mogelijk wil hij de drempel als lidstaat van de Europese Unie overschrijden.

De 48-jarige Vucic heeft de diplomatieke contacten met de Europese landen al langer opgevoerd. Volgens hem is er nu een "window of opportunity" van zes maanden tot een jaar om de oude vijandschap tussen Servië en de voormalige autonome provincie Kosovo te beslechten door een akkoord. Kosovo ontsnapte na de oorlog met de NAVO in 1999 aan Servische controle en heeft in 2008 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Die wordt nu erkend door een honderdtal landen, maar niet door vijf lidstaten van de EU -onder hen Spanje- en ook niet door Rusland, India en China.

De uitspraken van Vucic zijn opmerkelijk, gezien het verleden van de man. Tijdens de oorlog in 1999 was hij minister van Informatie onder het regime van de toenmalige Servische leider Slobodan Milosevic. Vucic is geen lid van de partij van Milosevic, maar wel van de nog meer nationalistische SRS van de door het VN-tribunaal in Den Haag vervolgde Vosjislav Seselj, de politieke mentor van Vucic. Die kwam toen op voor een Groot-Servië dat door Servische minderheden bevolkte delen van Bosnië en Kroatië wou aanhechten en Kosovo stevig in Servië wou verankeren.

Vucic probeert echter al langer zijn ultranationalistisch verleden af te werpen om "salonfähig" te worden, vooral dan in de EU. Iedereen begaat jeugdzonden, heet het nu in Belgrado, en Vucic heeft zelfs nauwe contacten aangeknoopt met Hashim Thaçi, de president van Kosovo.

Volgens sommigen wil Vucic echter zo veel mogelijk macht vergaren in Servië, waar de druk op de media groter wordt. In tijden van grote spanningen tussen het Westen en Rusland, wil hij door de EU mogelijk ook beschouwd worden als "de man waarmee in Servië zaken kunnen worden gedaan". Traditioneel heeft Rusland zich op de Balkan altijd opgeworpen als beschermer van het eveneens orthodox-christelijke Servië. Mocht Servië Kosovo erkennen, dat zou er geen enkele reden meer zijn waarom Rusland of andere landen dat niet doen en lijkt de weg open voor Kosovo naar tal van internationale instellingen. Vucic wil dat Servië voor die stap dus wel beloond wordt door de internationale gemeenschap en vooral door het Westen.

 

Meest gelezen