350 euro boeten voor voederen zwerfkatten op kerkhof Vilvoorde

In Vilvoorde leven zwerfkatten op het kerkhof. De stad verbiedt het voederen van de katten, maar daar zijn heel wat dierenvrienden het niet mee eens.

Het is een probleem dat ieder jaar terugkeert bij de komst van de lente: zwerfkatten. Er zijn heel wat verenigingen, zoals Zwerfkat in Nood, die de dieren steriliseren en voederen. Ook in Vilvoorde zijn er zwerfkatten. De beestjes leven op het kerkhof en krijgen eten van dierenvrienden uit de buurt, maar dat mag niet meer van het stadsbestuur. De boetes voor het voederen van de katten kunnen oplopen tot 350 euro.

"Nooit problemen of klachten geweest"

Linda Moreels is één van de vrijwilligers die de zes katten op het kerkhof verzorgt. Ze voorziet ook beschutting voor de beestjes en begrijpt de beslissing van het stadsbestuur niet. "De katten op het kerkhof wonen er al jaren en sommigen zijn er zelfs geboren. De dieren worden op een propere manier gevoed en de houten huisjes staan uit het zicht.  Ze krijgen ook al jaren eten, en nu ineens mag dat niet meer."

Volgens Linda zijn er nooit problemen of klachten geweest en is de stad Vilvoorde pas sinds kort op de hoogte van het bestaan van de zwerfkatten op het kerkhof. "De stad heeft de katten gevangen, gesteriliseerd en daarna teruggezet op het kerkhof. En nu mogen wij ze geen eten meer geven? Moeten ze dan maar verhongeren? Die dieren hebben daar niet voor gekozen."

Volgens Linda gebeuren er ergere dingen op het kerkhof. "Grafvernieling, mensen die hun behoefte doen, ... laat ze daar eerst werk van maken."

Sinds 1 april is het verplicht je kat te steriliseren. Zo wil de overheid de zwerfkattenpopulatie terugdringen.

Meest gelezen