Videospeler inladen...

Almaci: "De N-VA is verveld tot een ordinaire machtspartij met alle kwalen vandien"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft in de Kamer zwaar uitgehaald naar de benoeming van Cédric Frère in de regentenraad van de Nationale Bank en de rol van de N-VA daarbij.

De benoeming van Frère, de kleinzoon van de industrieel Albert Frère, deed afgelopen week heel wat wenkbrauwen fronsen en de regering moest daarover meer uitleg geven tijdens het vragenuurtje in het parlement.

Die uitleg kwam van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) , die het antwoord van zijn afwezige collega van Financiën Johan Van Overtvelt (N-VA) voorlas. Volgens Jambon heeft de regentenraad van de Nationale Bank geen monetaire bevoegdheid en is tot de benoeming van Frère besloten na overleg tussen de regeringspartijen.

Almaci was allerminst tevreden met deze uitleg. Ze vroeg aan Jambon of de regering de burgers echt voor idioten houdt. "U hebt in prachtig ambtenarees gezegd dat dit het resultaat is van politieke onderhandelingen binnen de meerderheid. Politiek gekonkel."

Almaci klaagde aan dat er geen benoemingsprocedure is en ook geen enkele intentie om zo'n procedure te installeren. "Dit is het ware gezicht van de N-VA: een partij voor en door de 1 procent in al haar beslissingen". Volgens Almaci is nu ook de kans verkeken om eindelijk nog eens een vrouw in de regentenraad te benoemen.

"Objectief benoemd"

In een interview in "Villa politica" ging Almaci nog een stap verder. "Dit is politiek gekonkel van een partij die de zelfverklaarde kracht van verandering is, die zei dat ze daar komaf mee zou maken. Dat die partij  op dezelfde manier eigenlijk haar kiezers en alle burgers in het gezicht uitlacht, dat is ongezien. Ze is daarmee verveld tot een ordinaire machtspartij met alle kwalen die erbij horen", aldus Almaci.

In hetzelfde interview verdedigde Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) de beslissing van de regering. "Wij zijn de partij die zorgt voor de verandering en die tracht alle benoemingen zo objectief mogelijk te laten gebeuren. De benoeming van Cédric Frère is gestoeld op een objectieve verantwoording. Hij wordt voorgedragen, dus ga ik ervan uit dat hij de competentste en de beste is, daar staan wij voor", aldus Van Vaerenbergh.

Videospeler inladen...

Meest gelezen