Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Senaat keurt benoeming Pompeo op Buitenlandse Zaken goed

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming door president Donald Trump van CIA-directeur Mike Pompeo tot minister van Buitenlandse Zaken bekrachtigd.
 

Er waren na een verhit benoemingsdebat 57 stemmen voor en 42 tegen, aldus NBC News. Meerdere Democraten stemden met de Republikeinse meerderheid mee. Pompeo wordt de opvolger van Rex Tillerson, die door Trump de laan is uitgestuurd.

Pompeo, de zeventigste minister van Buitenlandse Zaken van de VS, geldt als een havik. Hij heeft meteen twee belangrijke dossiers op zijn bureau: het nucleair akkoord met Iran en de kwestie Noord-Korea. Onlangs heeft Pompeo als hoofd van de CIA de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet, als voorbereiding voor een topontmoeting tussen Kim en Trump.

Nadat Pompeo nog maar goed en wel de eed had afgelegd kondigde een woordvoerster van het State Department aan dat het nieuwe hoofd van de Amerikaanse diplomatie morgen deelneemt aan een vergadering van de NAVO in Brussel. Daarna reist hij door naar Saudi-Arabië, Israël en Jordanië.

Meest gelezen