Videospeler inladen...

Bpost wil enkele honderden banen schrappen

Bij Bpost zullen de komende jaren mogelijk enkele honderden banen verloren gaan. Het postbedrijf wil namelijk onder meer de schoonmaakdienst en catering uitbesteden aan een extern bedrijf. Dat is vernomen in vakbondskringen.

De directie van Bpost heeft vandaag drie belangrijke dossiers op tafel gelegd die bij het postbedrijf zelf jobs gaan kosten. Dat zeggen de vakbonden. In 2020 zou de catering en de cleaning volledig worden uitbesteed waardoor enkele honderden jobs zullen verdwijnen. Daarnaast zouden er ook 1 op de 3 banen in de contactcentra op de tocht staan door meer automatisering, dat gaat over ruim 100 werknemers. Ten slotte zouden ook in het opleidingscentrum zo'n 30 banen verdwijnen.

De liberale vakbond VSOA wijst erop dat verschillende personeelsleden van Bpost mogelijk aan de slag kunnen gaan bij de externe bedrijven waar de schoonmaak en catering aan zal worden uitbesteed. "Bpost gaat nu starten met onderhandelingen om te kijken of personeel kan worden overgenomen onder welke omstandigheden. En dan gaat de Wet-Renault van toepassing zijn om te trachten de getroffen mensen zoveel mogelijk de overgang naar dat nieuwe bedrijf te laten maken", aldus Marc De Mulder van VSOA.

Volgende week komt er overleg met de directie. Volgens de socialistische vakbond ACOD komt er voorlopig geen staking, maar zullen spontane acties wel worden ondersteund. Bpost beklemtoont intussen dat voor de uitbesteding van cleaning en catering, in de openbare aanbesteding uitdrukkelijk de vraag tot maximale tewerkstelling zal staan.

Meest gelezen