AP

Britse justitie beslist opnieuw in het nadeel van ouders doodzieke Alfie

De Britse Justitie heeft woensdag opnieuw in het nadeel van de ouders van het doodzieke jongetje Alfie Evans beslist. Ze waren dinsdag elk apart in beroep gegaan tegen de beslissing van een High Court dat zij hun 23 maanden oude kind niet naar Rome mogen overbrengen voor verzorging.

Maar een Hof van Beroep maakte het vonnis van het High Court niet ongedaan. Eerder had de Britse justitie artsen van het Alder Hey Kinderziekenhuis in Londen gelijk gegeven om de levensinstandhoudingsmechanismen van het jongetje stop te zetten. Dat gebeurde maandagavond. Daarna bleek tot verrassing van de artsen het kind toch zelfstandig te kunnen ademen, en dit gaf de ouders opnieuw hoop.

Alfie Evans lijdt aan een degeneratieve neurologische ziekte waarvan nog geen algehele diagnose is. De dokters vonden levensinstandhoudende maatregelen zinloos, omdat de ziekte de hersenen van het kind vrijwel volledig heeft vernietigd. De medici willen Alfie verder lijden besparen en het kind aldus zo snel mogelijk laten sterven.

Voor het Hof van Beroep in Londen voerden de advocaten van de ouders aan dat Alfie aan het "vechten" was en dat hij in Italië een betere verzorging zou krijgen. Maandag heeft de Italiaanse regering het kind het Italiaanse staatsburgerschap verleend en ook paus Franciscus steunde een verzorging in het Vaticaanse ziekenhuis Bambino Gesù. Een militair vliegtuig met medische voorzieningen stond "op verzoek" van de leider van de roomskatholieke kerk reeds op de luchthaven Ciampino klaar voor de overbrenging.

Alfie's vader heeft ook de hoop geuit dat zijn zoon, als hij niet naar Italië kan, toch minstens naar huis zou kunnen gaan. Het High Court had daar dinsdag wel oren naar, maar het ziekenhuis heeft het laatste woord. Dit voerde aan dat vijandigheid vanwege aanhangers van het gezin jegens de medische staf dit "onmogelijk" maakt.

Meest gelezen