Bulkt uw mailbox ook van de mails over privacy?

Het is u misschien ook opgevallen: Facebook, Instagram, Airbnb, ... Heel wat bedrijven hebben de afgelopen dagen e-mails gestuurd over uw privacy. "Een gevolg van een nieuwe Europese privacywet", legt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) uit op Studio Brussel. "Bedrijven zijn verplicht om expliciet toestemming te vragen voor het gebruik van gegevens."

"De wet wil mensen meer controle geven over hun eigen gegevens", aldus De Backer. "Bedrijven moeten dus toestemming vragen of je gegevens gebruikt moeten worden. Ze moeten zeggen waarvoor ze die gegevens gebruiken en aan we ze die gegevens kunnen doorgeven."

De nieuwe wet treedt in werking op 25 mei, daarom krijgt u nu alle mails: tegen 25 mei moeten de bedrijven in orde zijn met de AVG-wetgeving. VRT NWS heeft eind maart een overzicht gemaakt met alle details over de privacywet. Lees er hier meer over.

Heeft u de mails over het hoofd gezien of te snel op "ja" geklikt? Geen probleem, volgens De Backer. "Je kan aan bedrijven vragen welke gegevens ze bijhouden en je kunt ze ook laten verwijderen. Het gaat om alle soorten gegevens, bijvoorbeeld een oude foto waar je vandaag toch niet meer zo trots op bent."

De wet geldt voor alle bedrijven: zowel internetgiganten als Facebook en Twitter, maar ook kleinere organisaties zoals sportclubs en jeugdverenigingen.

Ondanks het feit dat het om lange, saaie teksten gaat, raadt De Backer iedereen aan om ze toch grondig na te lezen. Klikt je best zomaar op "ja"? Dat lees je hier.

Meest gelezen