Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Carl XVI Gustaf breekt record uit 1364 en is voortaan langst regerende koning van Zweden

Carl XVI Gustaf zit vandaag 44 jaar en 223 dagen op de troon. Daarmee is hij de langst regerende koning in de geschiedenis van Zweden. Hij verbreekt het record van Magnus Eriksson uit 1364.

Met een regering van ruim 66 jaar in het Verenigd Koninkrijk moet Elizabeth II er waarschijnlijk eens om lachen, maar haar evenknie Carl XVI Gustaf verbreekt vandaag met 44 jaar en 223 dagen op de troon het record van langst regerende koning van Zweden.

Het Paleis in Stockholm pakt uit met het nieuws in overleg met het Nationaal Archief van Zweden. Dat heeft de regering van de vorige recordhouder koning Magnus Eriksson uit de 14e eeuw onder de loep genomen en komt tot de conclusie dat hij 1 dag minder lang over Zweden regeerde toen hij in 1364 stierf.

Carl XVI Gustaf volgde zijn grootvader Gustaf VI Adolf op 15 september 1973 op. Op dat moment was hij 27. Zijn vader was al in 1947 bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. 

Het record dat Carl XVI Gustaf verbreekt, is dan wel bijna 700 jaar oud, zijn dynastie is dat niet. De koning behoort tot het geslacht Bernadotte dat pas in 1818 aan de macht kwam in Zweden.

De recordhouder in België is koning Leopold II. Hij was dag op dag 44 jaar koning toen hij op 17 december 1909 stierf. De regering van koning Boudewijn duurde 42 jaar en 13 dagen, al was hij bij zijn troonsbestijging op 17 juli 1951 al bijna een jaar de facto het staatshoofd als "koninklijke prins".

Meest gelezen