Dichtbijclowns uit Kortrijk zijn beste zorgteam van Vlaanderen

De dichtbijclowns van het woonzorgcentrum De Pottelberg in Kortrijk hebben de publieksprijs voor beste zorgteam gewonnen op de 'Health & Care'-awards.

Het woonzorgcentrum De Pottelberg in Kortrijk mag juichen want de vier clowns van het centrum zijn het beste zorgteam van Vlaanderen geworden op de Health & Care-awards.

Ze zien er niet uit als gewone clowns die geschminkt zijn maar hebben wel een rode neus. De vier dichtbijclowns proberen op een gewone manier contact te maken met mensen met dementie in het woonzorgcentrum.

"We proberen hun aandacht te trekken met gebaren, onze mimiek, kleuren in de kledij en met zo weinig mogelijk taal", vertelt dichtbijclown Woezel.

Zonder taal

De clowns gebruiken zo weinig mogelijk woorden. "We willen hen het gevoel geven dat ze erbij horen. Ze kunnen zelf moeilijker spreken dus doen wij dat ook niet."

De clowns verleggen soms hun eigen grenzen maar omdat ze verkleed zijn, gaat dat vlotter: "We geven ze soms een zoen, kruipen bij hen in bed voor een knuffel, dat lijkt vreemd maar als zij dat willen, proberen we daar aan te voldoen," zeggen de clowns nog.

"Het ziet er soms vreemd uit in het begin, clowns die oudere dementerenden entertainen maar voor de familieleden is het ook wel geruststellend dat ze zien hoe hun familielid er nog plezier uit haalt," besluiten Woezel, Nike, Hatsjie en Hatsjoe, de vier dichtbijclowns uit Kortrijk.

Meest gelezen