Videospeler inladen...

Vlaamse universiteiten schorten nieuwe samenwerkingen met Iran op tot VUB-docent eerlijk proces krijgt

De ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali ziet er uitgemergeld en stervend uit. Dat zegt collega Gerlant van Berlaer, die nieuwe foto's van de man in handen kreeg. "Zijn situatie zit muurvast en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel." De Vlaamse universiteiten schorten alle nieuwe vormen van samenwerking met Iran voorlopig op, tot Djalali een eerlijk proces en medische verzorging krijgt.

Vandaag is het exact twee jaar geleden dat Djalali werd opgesloten in Iran, omdat hij er beschuldigd wordt van spionage. De man werd ter dood veroordeeld, maar zijn executie werd nog steeds niet uitgevoerd. Dat zou onder meer te maken hebben met de druk vanuit het Westen. 

Vriend en collega Gerlant van Berlaer kreeg nu nieuwe foto's van Djalali doorgestuurd. "Hij is vrijwel onherkenbaar en uitgemergeld. De man ziet er stervend uit", zo zegt hij.

De situatie van Djalali zit muurvast en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel

"Dit is een bewuste strategie van Iran", zegt van Berlaer. "Iran weet intussen verdomd goed dat hij onschuldig is. Hem executeren durven ze niet om de voornamelijk economische banden met Europa niet op te blazen, maar hem vrijlaten zou dan weer te veel gezichtsverlies betekenen voor het gerecht en de inlichtingendienst. Zijn situatie zit muurvast en dus laten ze hem letterlijk verkommeren in zijn cel."

Van Berlaer roept alle politici - en ook zakenlui - op om "zijn situatie blijvend af te keuren in alle Iraanse contacten". "Kunnen wij handel drijven en politieke goodwill tonen aan een land dat op deze manier de fundamentele mensenrechten schendt van een arts en wetenschapper die zijn leven altijd al ten dienste stelde van anderen?”

Videospeler inladen...

Geen nieuwe samenwerkingen meer met Iran

De Vlaamse rectoren hebben unaniem beslist om met onmiddellijke ingang alle nieuwe vormen van academische samenwerking met Iraanse kennisinstellingen op te schorten. Dat meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) in een persbericht. "We eisen dat dr. Djalali recht krijgt op een eerlijk proces en op de noodzakelijke medische verzorging", klinkt het.

De VLIR laat ook weten blij te zijn met de inspanningen van de federale en Vlaamse overheid, maar roept hen ook op om die inspanningen "onverdroten verder te zetten".

Geert Bourgeois reageert

Er komt alvast reactie vanuit ons land. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat weten dat hij morgen opnieuw met de ambassadeur van Iran gaat praten. Bourgeois volgt de situatie van Djalali al langer op en hij dringt al een hele tijd aan op de vrijlating van de wetenschapper. 

Meest gelezen