AFP or licensors

Klikt u beter "ja" of "nee" om op Facebook gezichtsherkenning toe te laten?

Hebt u "ja" of "nee" geklikt op de vraag van Facebook om gezichtsherkenning toe te laten? Wie op de sociale­netwerksite de voorbije dagen inlogde, zag een pop-up­venster passeren waarin gevraagd werd nieuwe privacy­maatregelen goed te keuren. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert van de Juristen noemt de gezichtsherkenning alvast een brug te ver, maar toch op "nee" klikken is best moeilijk.

"Voor wie er snel van af wil zijn, is die "ja"-knop een intelligente keuze. Wie bezorgd is over zijn privacy, raad ik aan eens de voorwaarden na te lezen", vertelt Dobbelaere-Welvaert in "De ochtend" op Radio 1. "Maar... die privacyteksten zijn zeer lang en geschreven door juristen (lees: dus onleesbaar)."

"Er zijn veel addertjes onder het gras, onder meer de gezichts­herkenning. Facebook zegt "Kijk we worden verplicht van de Europese Unie en we laten u dat weten", én tegelijk probeert Facebook toestemming te krijgen tot herkenning van je gezicht in foto's van anderen", stelt Dobbelaere-Welvaert. Hij vergelijkt het met China waar overal slimme camera's hangen voor gezichtsherkenning, en dat om je doen en laten te volgen.  

Hebben we een keuze?

Facebookgebruikers hebben eigenlijk geen keuze. Er is geen tussenvorm. "Facebook zegt letterlijk "bol het maar af" of desactiveer je account als je niet akkoord gaat. Vergelijk het met een webshop: als je de algemene voorwaarden niet accepteert, krijg je je product niet. Bij webshops heb je nog voldoende keuze of concurrentie. Voor Facebook is er echter geen concurrentie. Die bedrijven zijn monopolisten, die kunnen zich alles permitteren."

"AVG, het is maar een wettekst"

Vanwaar de vraag plots tot toestemming voor gezichts­herkenning? Vanaf 25 mei is er de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die de persoonlijke gegevens van Europeanen beter moet beschermen. Ook niet-Europese bedrijven moeten die wetgeving toepassen. Gebruikers moeten duidelijke informatie krijgen en hun toestemming geven.

"We hadden al een strikte privacywet, maar niemand keek ernaar. Nu zijn er heel hoge boetes en zijn bedrijven collectief in paniek", aldus Dobbelaere-Welvaert. "Dat is goed, maar het is natuurlijk maar een wettekst. Het hangt af van de privacycommissies in elk land die controles uitvoeren." Expert Dobbelaere-Welvaert maakt zich daarbij de bedenking of ons land wel klaar is.

Vorig week stelde staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) zich alvast vragen bij de gezichtsherkenning van Facebook. Hij wil meer duidelijkheid: "Het is mij niet duidelijk voor wat een Facebookgebruiker precies toestemming geeft als hij akkoord gaat met gezichtsherkenning. Geldt dat voor elke foto op Facebook, voor elke foto die op onze smartphone staat, voor een tag op Facebook of voor elk Facebookprofiel?"

Beluister hier het gesprek uit "De ochtend":

Meest gelezen