Videospeler inladen...

Familie Bonkoffsky bezorgt zijn DNA aan gerecht: "We geloven nog altijd dat hij de Reus van de Bende van Nijvel is"

De familie van ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky vermoedt nog altijd dat hij betrokken kan zijn geweest bij de Bende van Nijvel. Ze hebben nu DNA van hem gevonden op een oud horloge en zullen dat aan het gerecht geven, zo is bevestigd aan VRT NWS. 

Bonkoffsky kreeg het horloge van de speciale eenheden van de vroegere rijkswacht, waarvoor hij een tijd werkte. De familie liet het zelf onderzoeken, en kon op basis daarvan zijn DNA terugvinden. De ex-rijkswachter werd na zijn dood gecremeerd, dus op zijn stoffelijk overschot viel geen DNA meer te halen.

De familie Bonkoffsky gaat dat DNA-staal nu aan het gerecht overhandigen. "Op die manier hopen we dat er toch meer duidelijkheid komt," zegt hun advocaat Geert Lenssens, "want voor de familie is dit spoor nog niet afgesloten."

Geen fantast

"De familie reageert met woede en verontwaardiging op het nieuws dat de speurders het spoor-Bonkoffsky geen kans meer geven", zegt Lenssens. "Ze hebben geen vertrouwen meer in het onderzoek en in justitie. Dat is ook meteen de reden waarom ze het horloge niet hebben bezorgd aan het gerecht, maar zelf DNA-analyses hebben laten uitvoeren."

De familie van de oud-rijkswachter wil maar één ding, zegt de advocaat: "Hoe paradoxaal het ook klinkt, ze willen dat de waarheid aan het licht komt. Zij stonden er vlak bij, bij die bekentenis. Ze hebben het vernomen uit zijn mond. Hij was geen fantast, net zomin als mijn cliënt, de broer van Chris Bonkoffsky."

Vissershoedje

Jaren geleden werd er al een speekseltest afgenomen van Bonkoffsky, maar die leverde geen resultaten op. Er zit dus al genetisch materiaal van de man in het dossier. Waarom dan een nieuw staal aanleveren? "De familie heeft zeer grote twijfels bij de manier waarop dat oude staal toen onderzocht is", zegt Geert Lenssens. "Er zijn ook een aantal zaken teruggevonden na de overvallen, zoals een vissershoedje. Chris Bonkoffsky droeg vaak vissers­hoedjes. Dat kan dus DNA bevatten en kan een lead zijn", zegt de advocaat.

Speurders zijn "99% zeker dat Bonkoffsky niet de Reus was"

De speurders die de Bende van Nijvel onderzoeken, geloven daarentegen niet langer dat Christian Bonkoffsky de zogenaamde Reus was. Bonkoffsky zelf had kort voor zijn overlijden tegen zijn broer gezegd dat hij betrokken was bij de Bende, die minstens 28 mensen zou hebben vermoord in de jaren 80.

Het spoor is de voorbije maanden uitgebreid onderzocht, maar tevergeefs, klinkt het in gerechtelijke kringen. "Ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden." Een tweede bron is nog duidelijker: "Eigenlijk zijn we stilaan 99 procent zeker dat hij het níét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen