Videospeler inladen...

Beelden tonen hoe dieven aan de haal gaan met Arne Quinze-kunstwerk van 2,2 miljoen euro

Het kunstwerk "Natural golden chaos" van de Belgische kunstenaar Arne Quinze werd afgelopen nacht gestolen uit een kunstgalerie in Knokke-Heist. Op beelden die zijn vrijgegeven, is te zien hoe dieven het kunstwerk van 2,2 miljoen euro stelen.

Dieven hebben in de afgelopen nacht rond 4 uur ingebroken bij Maruani Mercier, een kunstgalerie in Knokke-Heist. Ze gingen aan de haal met een werk van Arne Quinze: "Natural golden chaos", een sculptuur volledig vervaardigd uit 18 karaat goud. Het kunstwerk zou zo'n 2,2 miljoen euro waard zijn. 

De Maruani Mercier galerie na de inbraak
Dave Bruel

De inbrekers braken door gewapend glas om de galerie binnen te dringen. Het kunstwerk van zo'n 45 kilogram werd door het raam naar buiten gedragen. Op onderstaande camerabeelden is te zien en te horen hoe de dieven het kunstwerk in de koffer van hun auto leggen terwijl er een luid alarm afgaat.  

Videospeler inladen...

De kunstenaar zelf reageert geschrokken: "Het geeft me een erg vies gevoel, een gevoel van onveiligheid. Om zoiets te kunnen stelen uit een erg beveiligde ruimte moet zo'n diefstal heel goed voorbereid geweest zijn. Het is ook op nog geen vier minuten tijd gebeurd."

Het onderzoek is bezig, zegt Arne Quinze: "We weten dat er daarna een erg wilde achtervolging is geweest met de politie, aan hoge snelheid  in de tegenovergestelde richting van de autosnelweg. We zijn om te beginnen heel erg blij dat er geen gewonden zijn gevallen. Zelf kunnen we niets doen, we moeten nu gewoon afwachten."

Het gestolen kunstwerk is een onderdeel van de tentoonstelling "My secret garden", en werd in 2014 gemaakt in samenwerking met de Duitse goudproducent VERIDOR. 

Meest gelezen