Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Grote beroering over opvallend lichte straf in Spaanse verkrachtingszaak

Vijf mannen die een jonge vrouw tegen haar wil wilden penetreren tijdens de beroemde stierenloop in Pamplona, zijn niet veroordeeld voor verkrachting, maar voor het veel minder zware misdrijf "seksueel misbruik". Ze hadden hun daden nochtans gefilmd. Maar op de filmpjes was te zien dat de vrouw zich ogenschijnlijk nogal passief gedroeg. Het vonnis leidde meteen tot protest, in verschillende steden wordt opgeroepen om vanavond te betogen.

De vijf mannen zaten samen in een Whatsapp-groep en ze noemden zichzelf "La Manada", de roedel wolven. Bij de vijf was ook een voormalige politieman en een voormalige soldaat.

In juli 2016, tijdens de beroemde stierenloop in de Noord-Spaanse stad Pamplona, lokten ze een meisje van 18 jaar mee in de kelder van een appartementsgebouw. Daar trokken ze haar kleren uit en penetreerden haar één voor één. Ze filmden het gebeuren ook. De speurders vonden maar liefst zeven filmpjes terug. Daarna namen ze ook nog haar telefoon af, zodat ze niet om hulp zou kunnen bellen. 

Op de filmpjes is te zien dat het meisje de hele tijd haar ogen dichthoudt, en zich schijnbaar niet verzet. Haar eigen verklaring daarover luidde dat ze verlamd was van angst. Ze was zo in shock en in de war dat ze niet wist wat te doen, en hoopte dat het zo snel mogelijk voorbij zou zijn.  Om zich zoveel mogelijk af te sluiten van wat er met haar gebeurde, zou ze haar ogen gesloten hebben gehouden.

"Gewone groepsseks"

Het proces waarop deze zaak behandeld werd, was niet voor het publiek toegankelijk, maar hier en daar lekte wel informatie uit. Zo ontstond beroering toen bleek dat een detective in opdracht van de verdediging in het leven van het slachtoffer was gaan spitten en onder meer uit haar gedrag op sociale media besloot dat ze "klaarblijkelijk niet getraumatiseerd was" na de aanranding.  

De openbaar aanklager eiste aanvankelijk 22 jaar cel. Maar op de laatste dag van het proces eiste het openbaar ministerie toch een zwaardere straf van 26 jaar, omdat het oordeelde dat er toch sprake was van geweld, en dat het slachtoffer zodanig geïntimideerd was dat ze zich niet kon verzetten.

De advocaten van de verdediging voerden echter aan dat het om "gewone" groepsseks tussen jongeren ging, en dat op de beelden nergens te zien was dat het slachtoffer walgde of anderszins te lijden had onder de seks. Met andere woorden, het slachtoffer gedroeg zich niet als iemand die verkracht werd. 

Veel lichtere straf

De rechters besloten uiteindelijk dat er geen sprake was van verkrachting - dat het gebruik van geweld en intimidatie veronderstelt - en gaven de beklaagden elk 9 jaar cel, voor het veel lichter wegende "seksueel misbruik".

Dat is een straf die meestal wordt gegeven voor feiten tussen minderjarigen onderling, of als het slachtoffer geen toestemming kan geven tot seks, omdat hij of zij gehandicapt is of zwaar onder de invloed is van drugs of drank. 

Eén van de rechters vroeg zelfs de vrijspraak. Het vonnis leidde meteen tot protest bij het gerechtsgebouw, waar tientallen boze vrouwen en ook mannen lucht kwamen geven aan hun verontwaardiging. Intussen wordt in verschillende steden over heel Spanje opgeroepen om vanavond te betogen tegen het vonnis.  

Meest gelezen