Hasselt is kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa 2030

Hasselt wil in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Het voorstel komt van de culturele raad in Hasselt en de stad gaat nu samen met de verschillende musea en verenigingen de kandidatuur voorbereiden.

Hasselt wil samen met de provincie de kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad indienen. Zaterdag is er al een eerste congres over met mogelijke partners. Schepen van cultuur Karolien Mondelaers: "We hebben nu al enkele sterke professionele cultuurhuizen in Hasselt, we hebben meer dan 200 socio-culturele verenigingen en één op de drie Hasselaren is op één of andere manier creatief bezig. Dus we denken dat we samen een sterk aanbod kunnen uitwerken."

 

Maastricht 2018

Enkele jaren geleden diende Maastricht samen met Hasselt ook al een kandidatuur in om Culturele Hoofdstad te worden, maar Europa koos uiteindelijk voor Leeuwarden. "We hebben daar veel uit geleerd", zegt Mondelaers. "Maar er waren toen met veel Euregionale partners en daardoor was het een heel complexe kandidatuur."

 

De weg er naartoe

Hasselt wil de kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 samen met de provincie indienen. "Ook als we de kandidatuur uiteindelijk niet binnenhalen, brengt het een enorme dynamiek op gang. Dat hebben we in 2013 ook gemerkt en is op zich ook al heel waardevol", vindt Mondelaers.

 

 

 

 

Meest gelezen