Videospeler inladen...

Janssen Pharmaceutica en de stad Gent zijn de aantrekkelijkste werkgevers

In de jaarlijkse rondvraag van HR-bedrijf Randstad scoren Janssen Pharmaceutica als privéwerkgever en de stad Gent als lokaal bestuur het hoogst. Randstad heeft hiervoor de antwoorden van 11.000 mensen verwerkt.

Het is al de vierde keer dat Janssen Pharmaceutica de trofee als aantrekkelijkste privéwerkgever in de wacht sleept, in de 18 jaar dat Randstad deze bevraging organiseert. Het farmabedrijf uit Beerse is al die tijd nooit uit de top 10 verdwenen. Met vier onderscheidingen evenaart Janssen Pharmaceutica het record van GlaxoSmithKline, ook al een farmaceutisch bedrijf.

De farmabedrijven doen het trouwens uitstekend in deze bevraging. Toch moeten ze als sector de eerste plaats laten aan de lokale besturen. Het is de eerste keer dat deze in de enquête zijn opgenomen. Uit de dertien Vlaamse centrumsteden die bevraagd werden, kwam Gent als laureaat naar voren. In Wallonië ging de onderscheiding naar Namen.

Loon, werkzekerheid en werksfeer doorslaggevend

De deelnemers aan de enquête moesten in eerste instantie zestien criteria rangschikken in volgorde van belangrijkheid, bij het zoeken naar een werkgever. Bovenaan de top 3 staan loon en andere voordelen. Op de tweede plaats komt werkzekerheid, nipt gevolgd door werksfeer. Volgende prioriteit is de balans tussen werk en privé.

Het zijn ook die argumenten waar de werknemers van Janssen Pharmaceutica voorrang aan geven. "Iedereen weet dat de farmasector goed betaalt", zegt Vicky Peeters, burgerlijk ingenieur bij Janssen Pharmaceutica. "Het valt dus niet te ontkennen dat het salaris een belangrijke rol speelt, maar lang niet de enige. Trouwens ook in de chemiesector zijn de lonen riant en die sector eindigt toch een eind achter de onze."

Vicky Peeters benadrukt dat toekomstmogelijkheden en werksfeer een belangrijke rol spelen in de zes jaar dat ze 1 van de 5.200 werknemers van Janssen Pharmaceutica in ons land is. "Ik vind het leuk om te weten dat we werken voor de patiënt. Hoewel we een groot bedrijf zijn, doet het bedrijf er alles aan om dat klantgerichte te beklemtonen. Bovendien is de werkomgeving ook heel aangenaam. We hebben een eigen fitnessruimte en er is altijd een bedeling van vers fruit." Het is wel hard werken bij Janssen Pharmaceutica. Dat geeft ook Vicky Peeters toe. "In de balans tussen werk en privé onderscheiden we ons het minst van de andere bedrijven. Misschien is dat een werkpunt. Maar anderzijds beseffen we dat het een privébedrijf is en dat moet nu eenmaal winst maken."  

Glijdende werkuren en toch klantgericht

De stad Gent komt uit de bevraging als de aantrekkelijkste Vlaamse centrumstad om voor te werken. Opvallend is dat in deze sector de balans tussen werk en privé samen met werkzekerheid en werksfeer de belangrijkste prioriteiten zijn. Daaruit afleiden dat werknemers een job bij de stadsdiensten verkiezen omdat ze op zoek gaan naar een comfortabele stek is echter te kort door de bocht. "Het beeld van "De Collega's" klopt helemaal niet meer", beweert de Gentse schepen voor Personeelszaken Martine De Regge.

"De dienstverlening staat centraal, ook na 16.30 uur. We zijn vaak bereikbaar aan de loketten, zelfs 's avonds en 's zaterdags. Voorts zijn er telefonische permanenties voor heel wat diensten. Wel hebben onze werknemers meestal glijdende werkuren en kunnen ze ook thuis werken. Dat faciliteert het privéleven, zonder dat het de efficiëntie van de job ondermijnt. 

Kanttekeningen

Denkt u nu als werknemer: allemaal goed en wel, maar ik werk toch nog altijd veel liever in mijn kleine kmo om de hoek. Dat is best mogelijk. Want die komen niet voor in de enquête van Randstad. Omdat het een ruime bevraging is beperkt het HR-bedrijf zich tot privébedrijven van meer dan 1.000 werknemers in ons land. Dat zijn er 179. Ook in die lokale besturen blijft de bevraging beperkt tot de centrumsteden, 13 dus voor Vlaanderen. Bovendien konden de respondenten alleen binnen de eigen provincie kiezen, iets dat de score misschien kan hebben beïnvloed. De top 3 bestaat uit Gent, Brussel en Hasselt. Maar bijvoorbeeld Mechelen, Turnhout, Sint-Niklaas en Aalst geraken niet in de top 10. 

Meest gelezen