Videospeler inladen...

Ken Loach over premier Michel: "Kijk naar de feiten en trek dan je woorden terug"

De Britse regisseur Ken Loach - die vandaag een eredoctoraat kreeg aan de ULB - heeft uitgehaald naar premier Charles Michel (MR). Michel deelde gisteravond onrechtstreeks de kritiek van sommige joodse organisaties dat Ken Loach antisemitisch zou zijn. Loach vindt dat premier Michel "naar de feiten moet kijken en zijn woorden moet terugtrekken".

"Ik ken de geschiedenis van de Holocaust-ontkenning heel goed. Het is een onderwerp van extreemrechts en ik heb daar niets mee te maken. Ik ken daar enkel minachting voor", verduidelijkte Ken Loach tijdens een persconferentie vooraleer hij vanmiddag zijn eredoctoraat van de Franstalige universiteit in Brussel ontving.

Rond dat eredoctoraat was de afgelopen dagen veel te doen. Joodse organisaties vinden dat de regisseur antisemitische uitspraken heeft gedaan. Ook binnen de MR, de partij van premier Michel, waren er kritische geluiden te horen. De premier zelf liet gisteravond tijdens een toespraak voor de Grote Synagoge in Brussel onrechtstreeks verstaan dat hij die kritiek deelt.  "Geen enkele vorm van antisemitisme mag getolereerd worden. Wat de vorm ook is. Dat geldt ook voor mijn alma mater", klonk het.

Michel heeft rechten gestudeerd aan de ULB. Daarop alludeerde Ken Loach vanmiddag tijdens zijn scherpe repliek op de premier. "Ik begrijp dat hij rechten heeft gestudeerd aan deze universiteit. Was het lesgeven slecht? Of slaagde hij niet voor zijn examens? Een goede jurist weet immers dat je eerst de feiten moet onderzoeken vooraleer je een conclusie trekt. Meneer Michel, kijk naar de feiten en trek je woorden terug."

Waren de lessen aan de ULB slecht? Of slaagde Michel niet voor zijn examens?

De Britse regisseur vroeg zich verder af waarom premier Michel zich niet kritischer opstelt tegenover het beleid van Israël. "Heeft hij vragen gesteld over de illegale bezetting van Palestijns gebied? Heeft hij vragen gesteld over de weigering van Israël om VN-controle toe te laten? Er zijn vele andere voorbeelden van flagrante inbreuken en minachting van Israël voor internationaal recht. Ligt een advocaat zoals meneer Michel daar niet wakker van?"

De uitreiking van het eredoctoraat aan de ULB volgde daarop zonder problemen of protest.

Meest gelezen