Videospeler inladen...

Historisch: Kim Jong-un steekt als eerste Noord-Koreaanse leider grens met Zuid-Korea over

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft afgelopen nacht de grens met Zuid-Korea overgestoken. Het gaat om een historisch moment, want het is de eerste keer dat een Noord-Koreaanse leider naar het zuiden trekt sinds het einde van de oorlog van 1950-1953.

De Noord-Koreaanse leider stak stipt om 9.30 uur lokale tijd - 2.30 uur Belgische tijd - de grens over. Aan de overkant van de demarcatielijn stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Kim op te wachten. "Aangename kennismaking", zei Moon, terwijl beide leiders elkaar de hand schudden. Op verzoek van Kim staken ze daarna hand in hand ook samen even de grens naar Noord-Korea over, om vervolgens weer terug over de drempel naar het zuiden te wandelen. Daar stond een erehaag hen op te wachten.

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Moon en Kim houden vandaag een historische top over de situatie op het Koreaanse schiereiland. De leiders van Zuid- en Noord-Korea - die technisch gezien nog steeds in oorlog zijn - ontmoeten elkaar in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de niet-geformaliseerde wapenstilstand tussen beide Korea's werd ondertekend.

Nucleaire programma

Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de historische bijeenkomst is het nucleaire programma van Noord-Korea, de grootste bron van spanning tussen beide landen. In de aanloop naar de top kondigde Pyongyang aan dat het zijn kernproeven en rakettentests zou beëindigen, een bekendmaking die evenwel op scepticisme onthaald werd door experts, die twijfelen aan de reële bedoelingen van Kim Jong-un.

Het officiële Noord-Koreaanse staatspersagentschap gaf bij het vertrek van Kim vanuit Pyongyang alvast aan dat hij "openhartig met Moon Jae-in zal discussiëren over alle kwesties die zich voordoen bij het verbeteren van de inter-Koreaanse betrekkingen en het bereiken van vrede, welvaart en hereniging van het Koreaanse schiereiland".

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

De eigenlijke gesprekken tussen Moon en Kim begonnen om 10.30 uur lokale tijd. Na hun onderhoud zullen beide leiders elk apart lunchen om vervolgens in de namiddag samen een herdenkingsboom te planten. Om 18.30 uur zal het duo samen dineren en een afscheidsceremonie bijwonen.

Eigen toiletpot

Nog een leuk detail: naar verluidt heeft Kim zijn eigen toiletpot mee naar Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse leider zou namelijk nooit een publiek toilet gebruiken. "De stoelgang van de leider bevat belangrijke informatie over zijn gezondheidstoestand en die kan niet worden achtergelaten", zegt Lee Yun-keol, die tot 2005 bij de Noord-Koreaanse Garde werkte.

Meest gelezen