Videospeler inladen...

"Macron haalt net als Napoleon, De Gaulle en Mitterrand zijn inspiratie bij Louis XIV"

De Franse president Emmanuel Macron is "de nieuwe coming man in Europa". Dat zegt Johan Op de Beeck, die net een boek heeft geschreven over Louis XIV. "Net als Napoleon, Charles de Gaule en François Mitterrand inspireert hij zich op Louis XIV", zegt hij. "Het is duidelijk dat Macron niet ingekapseld zit in traditionele structuren. Hij doet gewoon zijn zin", zegt professor Hendrik Vos. 

De Franse president Macron eindigde gisteren zijn driedaags bezoek aan de Verenigde Staten met een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Hij werd er ontvangen als een held, profileerde zich als staatsman en gaf felle kritiek op het beleid van president Donald Trump. En daarbij haalde hij grote thema's aan als het klimaat, Iran en fake news.  

"Tijdens zijn bezoek aan Washington heeft Macron Trump helemaal ingepakt. Wie heeft dat al kunnen doen? De president kreeg als het ware de rode loper uitgerold om te zeggen dat Amerika verkeerd bezig is", zegt schrijver Johan Op de Beeck in "De afspraak" op Canvas. Hij heeft net een nieuw boek uit over Louis XIV, de Zonnekoning die 72 jaar lang Frankrijk bestuurde.

De schrijver plaatst Macron in het lijstje van Napoleon, Charles de Gaulle en François Mitterrand. "Dat zijn allemaal kleppers die zich hebben geïnspireerd op Louis XIV. En dat doet Macron nu ook." 

Ik denk dat ons land zich stilaan meer moet gaan richten op Macron dan op Merkel

Schrijver Johan Op de Beeck

"Hou die man echt in de gaten, want hij is écht de coming man van Europa", zegt de schrijver. "Jean-Claude Juncker (de voorzitter van de Europese commissie, nvdr.) doet niets meer dan schelden naar Trump, maar wat gaan we daarmee bereiken? Macron praat er ten minste mee, net zoals hij doet met de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping. Ik denk dat ons land zich ook stilaan meer moet gaan richten op Macron dan op Merkel."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek aan de Universiteit van Gent, noemt Macron "alleszins een aparte leider, die op een intuïtieve manier aan politiek doet". "De man zegt zijn goesting en is daardoor wat onvoorspelbaar", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Je merkt dat hij niet ingekapseld zit in traditionele partijen en structuren. Hij laat het protocol los en daardoor trekt hij de aandacht. De hele wereld praat er nu over."

"De Franse president slaat en zalft in zijn toespraken", zo zegt Vos. "Langs de ene kant aait hij over het kopje van Trump, door te zeggen dat Amerika een fantastisch land is en dat er geweldige dingen gebeuren. Maar tegelijkertijd geeft hij het land ook een veeg uit de pan en zegt hij dat ze hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en dat ze op een aantal punten verder moeten gaan."

"Die combinatie kan Macron zich permitteren", zegt de professor. "De relatie tussen Macron en Trump is dan ook bijzonder. Het zijn twee presidenten die anders dan alle anderen aan politiek doen. Ze zijn in het hoogste ambt geraakt zonder klassieke structuren achter zich. Dat is een raakpunt. Hoewel Macron qua ideeën het verste staat van Trump heeft hij nooit lacherig over hem gedaan, zoals andere Europese leiders wel deden. Hij nodigde hem vrijwel meteen uit in Frankrijk en kreeg zo een positie waarbij hij zich veel kan permitteren."

De relatie tussen Macron en Trump is bijzonder: ze zijn alle twee in het hoogste ambt geraakt zonder klassieke structuren achter zich. Dat is een raakpunt

Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek

Al moet er ook wel één grote kanttekening worden gemaakt, vindt Vos. De vernieuwing die Macron wil, komt maar moeilijk van de grond. "In Frankrijk zijn er stakingen en ook zijn Europese ideeën vallen niet overal even goed. Zijn bondgenoten zijn ook met andere zaken bezig. Merkel probeert in Duitsland haar coalitie samen te houden, Spanje is bezig met de Catalanen en Groot-Brittannië focust zich op de brexit. Daarom moet hij alle registers opentrekken en zich keer op keer in de schijnwerpers proberen te zetten."

Herbeluister het gesprek met Hendrik Vos in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen