Videospeler inladen...

"Bromance" tussen Macron en Trump: wat doet dat met de populariteit van de Franse president?

De Franse president Emmanuel Macron ontvangt veel lof voor zijn speech in het Amerikaanse Congres gisteren. In amper een jaar tijd heeft Macron zich op het wereldtoneel naar voren geschoven als dé grote Europese leider. VRT NWS-journalist en Frankrijkkenner Willem Van Mullem analyseert. 

1. Waarover had Macron het?

Videospeler inladen...

De toespraak in het Congres kan in twee delen worden opgedeeld. Macron begon met een geschiedenisles. Hij noemde Frankrijk en de VS "een bakermat van de democratie zoals we die vandaag kennen". Maar nadien volgde er ook kritiek en daarin spaarde hij Trump niet. Het klimaat, de protectionistische houding en de Iran-deal: de thema's kwamen allemaal aan bod. 

2. Heeft Macron iets bereikt?

Videospeler inladen...

Macron is de eerste president die de Verenigde Staten bezoekt onder Trump. In dat opzicht is dat toch opmerkelijk. Met zijn bezoek heeft Macron zich alleszins op het internationale toneel gezet. Of het ook politiek iets oplevert, zal pas de komende weken of maanden duidelijk worden. 

3. Hoe zit het met zijn populariteit in Frankrijk?

Videospeler inladen...

De toespraak in het Congres sloot Macron af met de woorden "Vive la France". Drie woorden in het Frans, na een lange speech in het Engels. En net die woorden horen de Fransen graag. Het zal dus wel een boost geven aan zijn populariteit. Anderzijds zijn er nog heel wat hervormingen die hij wil doorvoeren in Frankrijk. Als hij in zijn land populairder wil worden, dan zal hij het daar moeten bewijzen. 

4. En zijn populariteit in Europa?

Videospeler inladen...

Macron is op Europees niveau plots op het voorplan gekomen. En dat ten koste van Merkel, die lang de sterke vrouw was in Europa. Eigenlijk is het simpel: als Trump naar Europa wil bellen, dan zal hij dat eerst doen naar Parijs en pas dan naar Berlijn. En ook dat zal hem geen windeieren leggen.

5. Bijna één jaar Macron: wat is de balans?

Videospeler inladen...

Op 7 mei 2017 werd Macron verkozen als Franse president, bijna een jaar geleden dus. In een jaar tijd heeft hij een indrukwekkend lijstje afgewerkt van buitenlandse ontmoetingen: de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Xi Jinping en nu is er ook de bromance met Trump. In Frankrijk gaat het wel allemaal wat trager. Maar of je nu van hem houdt of niet: in het wereldtoneel heeft hij zich zwaar in de kijker gewerkt. 

Meest gelezen