AFP or licensors

Nicaragua: 13 lichamen van studenten teruggevonden in mortuaria

In het Midden-Amerikaanse land Nicaragua zijn 13 lichamen van studenten teruggevonden in mortuaria van twee ziekenhuizen. Dat meldt een lokale partner van de NGO Broederlijk Delen. Bij gewelddadige protesten de voorbije dagen tegen president Daniel Ortega vielen zeker 34 doden. Broederlijk Delen spreekt ook van meer dan 200 vermisten.

De meeste slachtoffers zijn studenten die het voortouw nemen in het protest tegen president Daniel Ortega. Dat grootschalig protest begon vorige week woensdag door besparingen in de sociale zekerheid. "Het protest is gewelddadig onderdrukt", zegt Patricia Verbauwhede van Broederlijk Delen in het VRT-radionieuws. Er is ook sprake van regelrechte censuur want verschillende televisiezenders en ook andere media zijn onmiddellijk het zwijgen opgelegd.  

Meer dan 200 vermisten

"In de chaos van de voorbije dagen zijn meer dan 200 mensen verdwenen. Veel betogers zijn opgepakt en opgesloten in erbarmelijke omstandigheden. Hun families wisten en weten niet altijd waar ze gevangen zitten. 13 studenten zijn gisteren dus dood teruggevonden in twee mortuaria", aldus Verbauwhede.

Maandag was er in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua nog een solidariteitsmars met de studenten, waar meer dan één miljoen mensen aan deelnamen. President Ortega heeft zijn besparingsplannen intussen wel ingetrokken, maar de sfeer in Nicaragua blijft grimmig. Ortega belooft een nationale dialoog, waarin de machtige Katholieke Kerk zal bemiddelen.

Meest gelezen