Nieuw lespakket voor nucleaire ramp in Mol en Dessel

Mol en Dessel willen dat de inwoners van jongs af leren wat ze moeten doen bij een nucleair ongeval omdat ze dicht bij een nucleaire site wonen. Daarom testen ze nu een nieuw lespakket voor de scholen dat ze samen hebben ontwikkeld met NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen).

Doorvertellen aan ouders

"We hebben voor volwassenen al campagnes gelanceerd over wat je moet doen bij een nucleair ongeval, maar het effect daarvan is relatief klein", vertelt Mark Loos van de werkgroep noodplanning.

Uit een enquête bleek dat 1 op 3 inwoners in Mol en Dessel geen enkele maatregel kon noemen die je moet nemen. "Bij de kinderen proberen we het spelenderwijs aan te pakken, met een digitale scheurkalender met filmpjes bijvoorbeeld. Omdat ze het zelf ontdekken, zal het beter blijven hangen. We hopen ook dat ze er thuis over vertellen, dan hebben we de ouders ook meteen geïnformeerd."

Drie maatregelen

De leerlingen van basisschool Millekemol in Mol zijn alvast heel enthousiast en ze kunnen ook vlot de maatregelen opsommen die je moet nemen bij een nucleaire ramp. "Je moet binnenblijven, de ramen en deuren sluiten en de ventilatie uitzetten, en de instructies van de overheid volgen via de radio, de tv of het internet", vertelt de 10-jarige Joppe.

Het lespakket wordt nu uitgetest in twee scholen en eventueel nog aangepast op basis van bemerkingen van de leerkrachten en de kinderen. Vanaf volgend jaar kunnen alle lagere scholen in Dessel en Mol het lespakket gebruiken.
 

Meest gelezen