Onderzoekers geloven niet langer dat ex-rijkswachter Bonkoffsky de Reus is

Het onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel gelooft niet langer dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky de "Reus" was. Dat zeggen gerechtelijke bronnen aan Het Laatste Nieuws en aan onze redactie. "De afgelopen maanden is er hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen naar boven te halen."

"Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen dat Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel was", zegt een bron. "Eigenlijk zijn we stilaan 99 procent zeker dat hij het niét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen", zegt een tweede bron dicht bij het dossier.

Zes maanden geleden had het toenmalige - nog veel kleinere - onderzoeksteam nochtans goede hoop. Aan de basis lagen de verklaringen van de broer van Christiaan Bonkoffsky. De ex-rijkswachter zou hem vlak voor zijn overlijden in verschillende fases hebben opgebiecht dat hij banden had met de Bende. "Ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden", klinkt het.

De onderzoekers zouden nu op andere pistes focussen. Het nieuws over de veronderstelde ontmaskering van de Reus genereerde 400 nieuwe tips.

Vermassen: "Een georganiseerd lek om verwarring te zaaien"

David van de Steen, die bij de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize in Aalst zwaar gewond raakte en z'n ouders en zus verloor, reageert vol ongeloof. "Ik zal de mensen die me hebben gezegd dat het nooit zou uitkomen omdat er te veel hooggeplaatsten bij betrokken waren, nog gelijk moeten geven."

Ook zijn advocaat Jef Vermassen begrijpt niets van deze wending en eist duidelijkheid. "Waarom zeggen ze niet waarom deze man er dan toch bij betrokken is? Wij zouden zo graag eens horen wat het nu wél is, wat men al gevonden heeft en waar men nu staat. Dit is precies een georganiseerd lek om verwarring te zaaien."

Meest gelezen