Oppositie wil debat over F-16's met betrokken ministers

Oppositiepartijen SP.A, PS, Ecolo-Groen, CDH en PVDA willen een debat met de betrokken ministers over de vervanging van de F-16’s. In een brief aan Karolien Grosemans (N-VA), de voorzitster van de Kamercommissie Defensie vragen ze om de premier en de ministers van Defensie, Economie, Buitenlandse Zaken en Begroting uit te nodigen.

Volgens de oppositiepartijen hebben de verschillende hoorzittingen van de voorbije weken heel wat bijkomende informatie opgeleverd die stof bieden voor een debat met de regering.

Dat debat moet over twee cruciale vragen gaan. Ten eerste willen de partijen weten of de argumenten die in december 2015 geleid hebben tot de beslissing om 34 nieuwe gevechtstoestellen aan te kopen, voldoende gefundeerd waren en nog altijd overeind blijven.

Ten tweede wil de oppositie ook een antwoord op de vraag wat er moet gebeuren met de lopende aankoopprocedure en of de aankoop van nieuwe vliegtuigen op korte termijn nog altijd noodzakelijk is.

Nota's

De hoorzittingen in de Kamer kwamen er nadat twee nota’s van vliegtuigbouwer Lockheed Martin over de levensduur van de Belgische F-16’s bekend waren geraakt via de SP.A.

Daarbij kwamen een nota van eind 2015 ter voorbereiding van een interkabinettenwerkgroep, een interne en externe audit naar de manier waarop Defensie met de informatie van Lockheed Martin was omgesprongen en een rapport van de Amerikaanse Luchtmacht.

Meest gelezen