Pelgrimswegen naar Scherpenheuvel worden in ere hersteld

Vier verdwenen pelgrimswegen naar Scherpenheuvel krijgen opnieuw wegwijzers. De wegen zijn in de loop der jaren in onbruik geraakt.

Nina Van Meerbeek van Interleuven leidt het project. "We gaan vier pelgrimswegen opnieuw van wegwijzers voorzien. De eerste start in Tremelo, vanwege de link met Pater Damiaan.

De tweede vertrekt vanuit Herselt, omdat die in 2011 al in kaart is gebracht. De derde route vertrekt in Attenhoven, bij Landen. Daar is het oudste bestaande bedevaartgenootschap gevestigd. De laatste is de route vanuit Diest, omdat Sint-Jan Berchmans vandaar op bedevaart kwam."

"We gaan voor mooie, recreatieve wandelingen", zegt Van Meerbeek. "Die zullen we uittekenen in samenspraak met de mensen uit de buurt. Als de route bijvoorbeeld langs een drukke steenweg loopt, zullen we samen met hen zoeken naar rustige, alternatieve buurtwegen."

Digitaal erfgoed

Tegelijk komt er een digitaal museum rond het erfgoed rond de bedevaart. Nina Van Meerbeek: "In de betrokken gemeenten gaan we op zoek naar vaantjes, kaarsen, autostickers, gebedenboeken etc. Dat gaan we allemaal digitaal bijeenbrengen op een website."

Met één miljoen bedevaarders per jaar blijft Scherpenheuvel een belangrijke bedevaartplaats.

Meest gelezen