Premier Michel deelt Joodse kritiek op eredoctoraat Ken Loach

In een toespraak in de synagoge van Brussel hekelt premier Charles Michel de toekenning van een eredoctoraat aan regisseur Ken Loach, later vandaag aan de ULB in Brussel. Loach wordt door sommige Joodse organisaties beschuldigd van antisemitisme.  

Charles Michel hield een toespraak in de grote synagoge van Brussel, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de stichting van de staat Israël. Ook de Israëlische ambassadrice was aanwezig. Ons land kan antisemitisme niet aanvaarden, zei Michel, niet relativeren, noch minimaliseren. “We kunnen geen enkele inschikkelijkheid tolereren, zelfs niet in mijn eigen alma mater (de ULB, waar Michel in 1998 afstudeerde in de rechten, nvdr).

Felle discussie in Franstalig België

Daarmee bekritiseerde de premier impliciet de beslissing van de ULB om een eredoctoraat toe te kennen aan Ken Loach.  En hij staat niet alleen: de kritiek was in gang gezet door emeritus hoogleraar van de ULB Jacques Brotchi, tevens MR-senator. Daarna volgden verschillende Joodse organisaties. Voor- en tegenstanders brachten argumenten aan in open brieven in de Franstalige kranten. 

Kritiek op Loach

Ken Loach is een sociaal geëngageerd regisseur, bekend van films als “The wind that shakes the barley" of “I, Daniel Blake”, waarmee hij twee keer de Gouden Palm in Cannes won. Loach is ook een felle criticus van de staat Israël en de onderdrukking van de Palestijnse bevolking. De Joodse kritiek heeft daarmee te maken, maar ook met een recent interview dat Ken Loach aan de BBC gaf, en waarin hij zei dat er “discussie” mogelijk moet zijn over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn medewerking aan een theaterstuk, waarin samenwerking tussen de nazi’s en de Joden wordt gesuggereerd, valt sommige critici zwaar op de maag.

De ULB heeft om verduidelijking gevraagd aan Ken Loach. Die ontkent met klem dat hij een antisemiet is en veroordeelt elke vorm van Holocaust­ontkenning. Vooralsnog gaat de uitreiking van het eredoctoraat door, later vandaag, aan de ULB.

Meest gelezen