Videospeler inladen...

Telenet-werknemers ongerust over overplaatsing naar nieuw bedrijf

Telenet gaat samen met het Franse Solutions 30 een nieuw bedrijf oprichten om de installaties en herstellingen bij zijn klanten te doen. 300 technici van Telenet maken de overstap naar het nieuwe bedrijf, maar dat maakt hen ongerust. Een honderdtal technici heeft actie gevoerd aan de hoofdzetel van Telenet in Mechelen.

De bekendmaking van de samenwerking tussen Telenet en Solutions 30 kwam vanmorgen als een verrassing voor het personeel. De nieuwe joint venture zal installatie- en herstellingsactiviteiten in bedrijven en woningen doen.

De joint venture zal meer dan 1000 werknemers tellen, waarvan er dus 300 van Telenet komen en 350 van Solutions 30, of beter gezegd van zijn Belgische dochter Janssens Filed Services. Het hoofdkantoor komt op het industrieterrein Mechelen-Noord. Tegen de zomer zouden de activiteiten moeten beginnen.

De directie van Telenet zegt dat er voor zijn werknemers niets zal veranderen. Ze blijven het werk doen dat ze nu doen, onder meer modems aansluiten en werkzaamheden op straat uitvoeren. Ze zullen ook blijven werken onder de nu geldende loon- en arbeidsvoorwaarden.

Bij dat laatste zetten de vakbonden vraagtekens. Dat de bestaande loon- en arbeidsvoorwaarden blijven gelden, is wettelijk geregeld via een cao. Maar dat kan in geval van een herstructurering natuurlijk veranderen. En dan vrezen de vakbonden dat de werknemers van Telenet het eerst ontslagen zullen worden, want zij hebben nu goede loon- en arbeidsvoorwaarden, en zijn dus duurder dan hun nieuwe collega’s.

Telenet geeft ook toe dat er mogelijkheden zijn om het met minder personeel te doen. Het nieuwe bedrijf kan bijvoorbeeld een internetverbinding en een beveiligingssysteem installeren bij een onderneming. Nu zijn daar twee technici van twee verschillende bedrijven voor nodig. In de toekomst zal één technicus van het nieuwe bedrijf misschien volstaan.

De actie van vandaag, waarbij dus een 100 technici betrokken waren, had geen gevolgen voor de klanten, zegt Telenet. Er is ook overleg gepland met het personeel en de vakbonden.
 

Meest gelezen