Videospeler inladen...

Geen akkoord bij Lidl, wellicht blijven vrijdag ook nog winkels dicht

Bij supermarktketen Lidl hebben de vakbonden en de directie nog geen overeenkomst bereikt. Het sociaal conflict blijft duren, waardoor vrijdag wellicht ook nog tientallen supermarkten gesloten blijven. 128 van de 300 winkels in België waren donderdag dicht. De directie vraagt nu een verzoening aan.

Voor de tweede dag op rij zijn tientallen supermarkten van Lidl gesloten. Oorzaak is een sociaal conflict: de bonden vinden het niet kunnen dat Lidl blijft investeren in nieuwe winkels en ook zijn assortiment blijft uitbreiden, terwijl de druk op het personeel alleen maar toeneemt.  

Een poging om het sociaal conflict op te lossen, is vandaag voorlopig gestrand. De directie van Lidl heeft daarom een aanvraag ingediend bij het verzoeningsbureau van het paritair comité. 

Verzoeningspoging

In zo'n paritair comité worden de werkgevers en werknemers samengebracht om te overleggen, meestal over cao's. Bij een conflict in een bedrijf, wordt een verzoeningsbureau opgericht om de directie en de bonden rond te tafel te brengen.

"Met deze aanvraag tot verzoening wil de directie de vakbonden vragen opnieuw aan tafel te gaan. En verder in te zetten op een constructief overleg", staat in een persbericht van de directie.

Positieve reactie

Het is nog niet duidelijk wanneer de verzoeningsvergadering kan plaatsvinden, de directie hoopt nog deze week. In vakbondskringen wordt positief gereageerd op de uitnodiging.

"We zijn zeker bereid om rond de onderhandelingstafel plaats te nemen", zegt Johan Lippens van de liberale vakbond LBC. Of de aanvraag tot verzoening de stakingsbereidheid zal temperen, is niet duidelijk.

"De acties komen van onderuit, het personeel is de hoge werkdruk beu", beklemtoont Lippens. Hij verwacht dat de meesten pas weer aan het werk zullen gaan als er effectief iets concreets uit de bus komt.

Lidl in uw buurt dicht?

Doordat er nog geen oplossing is, zijn vandaag 128 winkels dicht. Wellicht zullen er morgen nog winkels gesloten blijven. Hoeveel is moeilijk te voorspellen.

Lidl heeft intussen een lijst online gezet met winkels die nu dicht zijn. Die lijst is hier te downloaden als pdf-bestand.

Hoe het begon

De onrust bij Lidl begon begin deze maand, in een vestiging in Oostkamp, bij Brugge. Daar werd een nagelnieuwe winkel gesloten om de hoge werkdruk aan te klagen. Na overleg met de directie ging de winkel dezelfde dag weer open.

Maar het ongenoegen bij het personeel was blijkbaar geen geïsoleerd geval. Gisteren werden door een vakbondsactie tientallen winkels gesloten. Eerst werd er vooral actie gevoerd in de buurt van Luik, Limburg en de Kempen, maar intussen zijn ook supermarkten in Oost- en West-Vlaanderen dicht.

Everaet: "Sluiting doet economisch pijn"

Videospeler inladen...

Meest gelezen